uktubeirl / Wikimedia Commons

Woluwe Shopping Center mag toch uitbreiden, maar gemeentebestuur gaat opnieuw in beroep

Het Woluwe Shopping Center in Sint-Lambrechts-Woluwe mag dan toch uitbreiden. De vergunning werd na aanhoudend protest een tijdlang bevroren, maar de plannen werden herzien en krijgen opnieuw groen licht. Het gemeentebestuur is daar niet over te spreken en zal naar eigen zeggen "op alle mogelijke manieren een beroep indienen".

In 2019 werd een eerste aanvraag voor de uitbreiding van "het oudste overdekte winkelcentrum van Europa" ingediend. Het idee is om het Woluwe Shopping Center uit te breiden op de kruising van de Sint-Lambertusstraat en Paul-Henri Spaak Promenade.

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe bracht meteen negatief advies uit, met de steun van veel buurtbewoners. Daarop besloot de aannemer om de plannen te herzien.

In het nieuwe plan steekt het gebouw minder ver uit en is het een verdieping lager, met "slechts" 71 woningen boven de handelszaken in plaats van 95. Maar die aanpassing is onvoldoende vinden de tegenstanders. "Het gebouw zal nog steeds veel te groot en lomp zijn. Er is amper plaats voor voetgangers en fietsers aan de inkom, een aanpassing van 50 centimeter zal dat niet veranderen", zegt schepen van Stedenbouw, Delphine De Valkeneer (Défi).

Dus gaf de gemeente opnieuw een negatief advies, maar het Brussels Gewest volgde dat niet. Op 7 juli werden de wijzigingen aanvaard en de uitbreidingsvergunning goedgekeurd.

Risico op overstroming

Het gemeentebestuur is daarnaast ook bang dat de diepe parking - bestaande uit twee ondergrondse verdiepingen - het risico op overstromingen zal verhogen. "Over de architecturale keuzes nog gezwegen, die passen helemaal niet in een gemeente zoals die van ons", aldus De Valkeneer. Tot slot zorgen ook de eventuele, bijkomende stedenbouwkundige kosten - die worden geschat op bijna 2 miljoen euro - voor heel wat discussie.

De politieke meerderheid bereidt zich daarom voor om een beroep aan te tekenen tegen de nieuwe vergunning. Dat houdt in dat het project wordt onderzocht door onafhankelijke deskundigen, waarna de regering een standpunt moet innemen. Als de gemeente daar bakzeil haalt, sluit ze niet uit dat ze naar de Raad van State stapt. "We gaan alle mogelijke beroepsmiddelen gebruiken om tot een gezonde oplossing te komen", klinkt het.

Meest gelezen