Themabeeld© Shutterstock

Sciensano: “‘Generatie rookvrij’ is onhaalbaar zonder inspanning”

“Zonder actie gaat de droom van een ‘rookvrije generatie 2040’ in rook op”, zegt gezondheidsinstituut Sciensano op basis van nieuwe projecties. Het aantal dagelijkse tabaksgebruikers daalt elk jaar, maar toch zal België nog heel wat bijkomende inspanningen moeten doen om de doelen te halen.

jvh
Bron: BELGA

Sciensano houdt al sinds 1997 de evolutie van tabaksgebruik in de gaten aan de hand van de nationale gezondheidsenquête. Daaruit blijkt dat het aantal dagelijkse rokers tegenover 2018 is afgenomen met 40 procent. Vandaag steekt nog 15,4 procent van de Belgen elke dag een sigaret op. Als de daling aanhoudt zoals het nu gaat, dan zal dat tegen 2040 nog minder dan tien procent zijn. 

Rookgewoonten blijven afnemen, maar niet snel genoeg. De interfederale doelstelling is om het dagelijks tabaksgebruik terug te dringen tot 10 procent tegen 2028 en 5 procent tegen 2040 bij de bevolking van 15 jaar en ouder. Bovendien wil de regering dat dan zo goed als geen jongeren nog beginnen met roken. De overgrote meerderheid van rokers begint eraan wanneer ze 17 of 18 jaar oud zijn.

“Nieuwe initiatieven, zoals de recent gelanceerde ‘Interfederale strategie 2022-2028’ zijn daarom van groot belang”, zegt onderzoeker Brecht Devleesschauwer. “Het is duidelijk dat de bestrijding van het tabaksgebruik in België een continue en stabiele investering op alle mogelijke fronten vereist.”

De Belgische strategie geeft bijzondere aandacht aan preventie, verkoopregels, hogere accijnzen, rookstophulp en wetenschappelijk onderzoek. Tot teleurstelling van tabaksbedrijven moedigt het plan geen overstap aan naar een elektronische sigaret.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer