2011 Gamma-Rapho

Auteur Milan Kundera (94) overleden, bekend van "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan"

Milan Kundera (94) is overleden, een van de beroemdste auteurs uit Centraal- en Oost-Europa, die tientallen jaren in ballingschap verbleef in Frankrijk. Zijn meest gelezen boek is "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan", ook succesvol verfilmd. Kundera werd elk jaar genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs, maar die onderscheiding kreeg hij niet.

Een van de grootste schrijvers van Europa is niet meer: Milan Kundera (94) is overleden in Parijs, na een lange ziekte. Hij schreef poëzie, essays en romans waarmee hij wereldfaam vergaarde, zoals "De grap" of "Het boek van de lach en de vergetelheid". Zijn bekendste roman is "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan", een filosofisch liefdesverhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Praagse Lente en de Sovjetinvasie in 1968.

"De ondraaglijke lichtheid van het bestaan" is in 1988 als "The unbearable lightness of being" verfilmd door Philip Kaufman, met onder anderen Juliette Binoche, Lena Olin en Daniel Day-Lewis in de hoofdrollen. De film was goed voor twee Oscarnominaties in de categorieën bewerkte scenario en cinematografie.

BEKIJK - De trailer van "The unbearable lightness of being":

Balling in Frankrijk

Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte Milan Kundera in Frankrijk. Daar trok hij in de jaren 70 heen, op de vlucht voor het communisme dat heerste in (toen nog) Tsjechoslovakije. Zijn boeken waren toentertijd verboden; hij verloor zijn baan als docent. De autoriteiten namen hem zijn nationaliteit zelfs af, pas een vijftal jaar geleden kreeg hij die terug. Kundera schreef en publiceerde daarna in het Frans.

De roman, die vragen stelt, als tegengif tegen totalitaire systemen, die alleen maar eenduidige antwoorden bieden

Auteur Gaea Schoeters

Niet enkel de lezers wereldwijd, ook veel collega-schrijvers prijzen het talent van Milan Kundera. De Vlaamse auteur Gaea Schoeters reageert op Klara: "De roman was voor hem, net omdat die vragen stelt en geen antwoorden geeft, een soort van tegengif tegen elke vorm van totalitaire politieke systemen. Die bieden alleen maar eenduidige antwoorden." 

BELUISTER - Gaea Schoeters over Milan Kundera (Klara):

De Franstalige Belgische schrijfster Amélie Nothomb reageert verslagen op de dood van Kundera. Als twintiger verslond ze zijn romans, zegt ze aan Le Soir. "Hij vertelt sterke verhalen, maar met een zekere afstand tot zijn personages."   

 Nooit direct politiek, altijd met een filosofische kijk en met ironie

Wouter Hessels, docent filmgeschiedenis RITCS

Wouter Hessels, docent filmgeschiedenis aan het RITCS in Brussel, gebruikte de essaybundels van Milan Kundera als lesmateriaal en leidraad in de literatuur. Hij noemt Kundera zijn lievelingsauteur. "Wat ik zo waardeer is de veelstemmigheid van zijn werk, met karakters die staan voor verschillende denkwijzen. Hij schrijft over de grote thema's van leven, dood, liefde, met enorme ironie. Bij hem staat de lichtheid van het leven altijd tegenover de zwaarte."

"Kundera legt de ambivalentie van het mens-zijn bloot. Dat was zijn kijk op de totalitaire samenleving waarin hij leefde en die hij ontvlucht is. Nooit direct politiek, altijd met een filosofische kijk. Hij trok elk dogma in twijfel en was bijvoorbeeld ook kritisch voor de Fluwelen Revolutie."   

BELUISTER - Wouter Hessels over Milan Kundera ("De wereld vandaag", Radio 1):

Geen Nobelprijs

Milan Kundera kreeg vele literaire onderscheidingen en werd jarenlang getipt als mogelijke laureaat van de Nobelprijs voor Literatuur, maar die bekroning heeft hij nooit gekregen.

Na de val van het communisme kwam Kundera even in opspraak omdat hij in zijn jonge jaren een tegenstander van het communisme zou hebben verklikt bij de politie. Zelf heeft hij dat altijd ontkend en hard bewijsmateriaal ontbrak. 

In de zomer van 2020 besliste Kundera zijn privé-archief aan de bibliotheek van Brno te schenken, de stad in Tsjechië waar hij was geboren. Het ging om uitgaven van zijn romans in uiteenlopende talen, artikels, tekeningen, recensies, foto's en krantenknipsels.

BEKIJK - In 1980 had Annie Declerck voor het VRT-programma "Persona" een lang gesprek met Milan Kundera, hieronder kan je die aflevering bekijken (Frans):

Videospeler inladen...

Meest gelezen