Milan Kundera© BELGAIMAGE

Milan Kundera (94), schrijver van ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’, overleden

De Tsjechische schrijver Milan Kundera is dinsdag op 94-jarige leeftijd overleden in Frankrijk, het land waar hij al sinds 1975 woonde. Dat melden Tsjechische media. Kundera is vooral bekend van het boek ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ uit 1984.

jvh
Bron: Reuters

De weduwe van Kundera weduwe heeft het nieuws van het overlijden van haar man bevestigd aan een woordvoerder van de Kunderabibliotheek in Brno, de geboortestad van de schrijver. “Jammer genoeg moet ik u bevestigen dat Kundera dinsdag is overleden na een slepende ziekte”, klinkt het daar.

Kundera was één van de belangrijkste naoorlogse Tsjechische schrijvers die wereldwijd bekendheid genoot. Zijn boeken werden in meer dan veertig talen vertaald, ook in het Nederlands. Bij zijn bekendste werken horen – behalve zijn magnum opus ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ – ook zijn debuutroman ‘De grap’ en ‘De traagheid’.

Uit onvrede met het communistische regime ging Kundera midden jaren 70 in ballingschap in Frankrijk. Zijn werk was tot de val van het communistische regime verboden in Tsjechië. Enkele jaren na zijn ballingschap werd zijn Tsjechische nationaliteit hem ook ontnomen, die krijg hij pas in 2019 terug.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer