© Reuters

Niet te stoppen: Jasper Philipsen pakt ook zonder Van der Poel als lead-out zijn vierde ritzege in de Tour

Jasper Philipsen was de snelste in de elfde etappe van de Tour met aankomst in Moulins. Het is al zijn vierde ritzege op vijf massasprints. Mathieu van der Poel was er dit keer niet om de lead-out te doen voor Jasper Philipsen. Dylan Groenewegen werd tweede, Phil Bauhaus werd derde. Ook Van Aert roerde zich, maar moest zich tevredenstellen met een negende plaats.

Guy Van Den Langenbergh

LEES OOK. KOPMAN. “Deze Jasper Philipsen verdient het om kopman te zijn op het WK in Glasgow”

Geel: Jonas Vingegaard (Den)

Groen: Jasper Philipsen

Bollen: Neilson Powless (VS)

Wit: Tadej Pogacar (Slo)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe kwam de zege tot stand?

Heel simpel! Al vroeg in de etappe reed een groepje van drie weg. De Costaricaan Andrej Amador (EF Education) was de aanstoker, Matis Louvel (Arkea-Samsic) en Daniel Oss (Total Energies) besloten om mee de handschoen op te nemen. Veel meer dan drie minuten kreeg het drietal niet. Op veertig kilometer van de finish zat het avontuur er op voor eerst Louvel en daarna Amador, Oss besloot nog even langer weerstand te bieden maar werd op negen kilometer van de finish ook gegrepen. Daarna was het aan de spurters. Opvallend: Jasper Philipsen kon in de finale niet rekenen op de steun van (de zieke) Mathieu van der Poel maar dat maakte niet het minste verschil.

LEES OOK. Jasper Philipsen evenaart Tom Steels, maar daar hoeft het niet te stoppen: “Ik zie nóg drie kansen”

Wat deden de Belgen?

Controleren in dienst van hun spurters. Lotto-Dstny voor Ewan, Soudal – Quick-Step voor Jakobsen en Intermarché-Circus-Wanty voor Girmay hielden de vluchters permanent binnen schot. Maar het was toch vooral uitkijken naar wat Alpecin – Deceuninck zou doen in dienst van drievoudig ritwinnaar Jasper Philipsen. Jasper De Buyst zette Caleb Ewan af maar de Australiër kwam niet echt tot sprinten, Jordi Meeus moest het zonder Danny van Poppel doen en Wout van Aert probeerde het op zijn eentje maar vond nooit echt de ruimte.

Gelukkige vaststelling: Wout van Aert startte wel degelijk, de geboorte van een tweede kind in het gezin Van Aert – De Bie is nog niet voor vandaag.

LEES OOK. Wout van Aert kon sprintkansen niet verdedigen: “Straf dat Jasper telkens in de juiste positie zit”

Wat deden de favorieten?

Een snipperdag nemen! Meer adem hoeven we daar niet aan te spenderen. Vingegaard en Pogacar finishten nog net in de top-25. De jongens waren wakker.

Verder nog iets dat u moet weten?

Regen in de finale, dat zorgt altijd voor bijkomende nervositeit. Voor het overige rien à signaler. De prijs van de strijdlust ging logischerwijs naar Daniel Oss.

RITUITSLAG:

1. Jasper Philipsen

2. Dylan Groenewegen (Ned)

3. Phil Bauhaus (Dui)

4. Bryan Cocquard (Fra)

5. Mads Pedersen (Den)

6. Alexander Kristoff (Noo)

7. Luca Mozzato (Ita)

8. Peter Sagan (Svk)

9. Wout van Aert

10. Sam Welsford (Aus)

ALGEMEEN KLASSEMENT:

1. Jonas Vingegaard (Den)

2. Tadej Pogacar (Slo) op 17”

3. Jai Hindley (Aus) op 2’40”

4. Carlos Rodriguez (Spa) op 4’24”

5. Pelle Bilbao (Spa) op 4’36”

6. Adam Yates (GBR) op 4’41”

7. Simon Yates (GBR) op 4’46”

8. Tom Pidcock (GBR) op 5’28”

9. David Gaudu (Fra) op 6’01”

10. Sepp Kuss (VS) op 6’47”

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen