Amerikaanse inflatie zakt naar laagste peil in twee jaar: zal dat de Fed aanzetten om in juli voor de laatste keer de rente te verhogen?

De inflatie in de Verenigde Staten kwam in juni uit op 3 procent (op jaarbasis), leren de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Dat is het laagste peil in twee jaar tijd. Is dat voldoende voor de Fed om ook op de volgende vergadering een rentepauze in te lassen?

Waarom is dit belangrijk?

De Federal Reserve is vorig jaar begonnen met de rentes te verhogen om zo de inflatie te temperen. Beetje bij beetje begint het verstrakkende geldbeleid effect te hebben. Sinds het bereiken van een hoogtepunt in de zomer van 2022 is de inflatie al meer dan gehalveerd.

In het nieuws: De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in juni met gemiddeld 3 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Dat is minder dan verwacht. Economen hadden een inflatie van 3,1 procent inflatie voorspeld.

  • In mei bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 4 procent. Het ministerie van Arbeid tekende op maandbasis een lichte stijging met 0,2 procent op. Die stijging is minder fors dan verwacht (+0,3 procent).
    • Net zoals in mei leveren de huisvestigingskosten de grootste bijd
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer