NASA viert eerste verjaardag van James Webb-telescoop met spectaculair beeld

De James Webb-ruimtetelescoop zweeft al een jaar door de ruimte en dat viert NASA met een uitzonderlijk beeld van de geboorte van een ster. “Onze eigen zon heeft deze fase lang geleden meegemaakt.”

“In slechts een jaar tijd heeft de James Webb-ruimtetelescoop het zicht van de mensheid op de kosmos veranderd. Hij gluurt door stofwolken en ziet voor het eerst licht uit verre hoeken van het heelal. Elk nieuw beeld is een nieuwe ontdekking, die wetenschappers over de hele wereld in staat stelt om vragen te stellen en te beantwoorden waar ze ooit niet eens van konden dromen”, zei NASA Administrator Bill Nelson.

LEES OOK. NASA deelt spookachtige beelden van ‘groene bliksem’ op Jupiter

Om die eerste verjaardag te vieren heeft NASA opnieuw een spectaculair beeld gedeeld met de wereld. Het beeld toont het Rho Ophiuchi wolkencomplex, het stervormingsgebied dat het dichtste bij de aarde staat. Op de foto is te zien hoe ongeveer 50 jonge sterren, met een grootte vergelijkbaar met onze zon, in de stellaire kraamkamer stralen afvuren die op het omringende interstellaire gas inslaan en moleculair waterstof rood doen opgloeien. Dat gebeurt wanneer een jonge ster voor het eerst door zijn natuurlijke omhulsel van kosmische stof barst en een paar tegengestelde stralen de ruimte in schiet. NASA vergelijkt het met een pasgeborene die voor het eerst zijn armen in de lucht steekt.

“Het beeld van James Webb van Rho Ophiuchi stelt ons in staat om met nieuwe helderheid getuige te zijn van een zeer korte periode in de levenscyclus van een ster”, zei Klaus Pontoppidan, projectwetenschapper bij het Space Telescope Science Institute in Baltimore, Maryland, in een verklaring. “Onze eigen zon heeft lang geleden zo’n fase meegemaakt en nu hebben we de technologie om het begin van het verhaal van een andere ster te zien.”

© AP

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer