Een lading drugs die verstopt zat tussen bananen

"Cocaïnetsunami blijft hier toekomen": dit jaar al 43 ton cocaïne onderschept in Antwerpse haven

In de eerste zes maanden van dit jaar werd er al 43 ton cocaïne in beslag genomen in de haven van Antwerpen. Dat blijkt uit cijfers van de douane. "De cocaïnetsunami blijft toekomen in Antwerpen", klinkt het bij Kristian Vanderwaeren, topman bij de douane. "Het blijft maar doorgaan."

2.280 kilogram cocaïne, verstopt in een lading bananen. 49,84 kilogram cocaïne verborgen in de koelinstallatie van een container. Het zijn maar twee opmerkelijke vondsten die de politie het afgelopen half jaar deed in de haven van Antwerpen. Want tot nu toe werd daar al 43.431 kilogram cocaïne onderschept - naast onder meer 2.803 kilogram heroïne en 161 kilogram MDMA. 

BEKIJK - 2023 wordt recordjaar voor drugsvangsten:

Videospeler inladen...

Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar werd er 35.833 kilogram cocaïne in beslag genomen. Minder dan nu dus. Een kanttekening is wel dat er vorig jaar in het najaar nog heel wat drugsvangsten gebeurd zijn, waardoor men op het einde van het jaar alsnog recordcijfers optekende. In 2021 lag het halfjaarcijfer hoger, maar in dat jaar werd uitzonderlijk veel drugs in beslag genomen in het kader van de Europese operatie SKY ECC. 

"De cocaïnetsunami blijft toekomen in Antwerpen", klinkt het bij Kristian Vanderwaeren, topman bij de douane. "Het blijft maar doorgaan." Hij vreest dan ook dat er dit jaar opnieuw records zullen verbroken worden. "Er zijn een aantal zaken die in ons nadeel spelen. Er is een enorme toename van productie in Latijns-Amerika en er is een enorme toename van de consumptie in Europa. Die cocktail maakt dat het heel lucratief is om cocaïne te versturen vanuit Latijns-Amerika."

De cocaïnetsunami blijft toekomen in Antwerpen

Het komt niet als een verrassing, maar de top 5 van herkomstlanden van de cocaïneladingen die in Antwerpen onderschept konden worden, liggen allemaal in Latijns-Amerika. Op kop Ecuador (ongeveer 10.000 kilogram), gevolgd door Panama (ongeveer 5.000 kilogram) en Brazilië (ongeveer 3.500 kilogram). 

De haven van Antwerpen is echter niet de enige plek waar men drugs onderschept. Als we kijken naar de cocaïne die elders in beslag genomen werd, maar die wel Antwerpen als bestemming had, belanden we opnieuw helemaal in Latijns-Amerika. In Ecuador werden er zo bijvoorbeeld 31 ladingen onderschept, gevolgd door Colombia met 14 ladingen en Brazilië met 10 ladingen. 

De populairste methode om drugs te verbergen blijft de zogenoemde "rip off"-methode, waarbij de drugs in de haven van vertrek in de container verstopt worden en in de haven van aankomst uitgeladen worden. Meestal weten de verzender noch de ontvanger zelfs dat hun container gebruikt is voor een drugstransport. 

De veilige werking van de haventerminals is essentieel 

Vincent Van Peteghem - minister van Financiën

Om de strijd tegen drugs in de haven op te voeren, loopt al een tijdlang het project "100 procent scanning van risicocontainers". Tegen het einde van het jaar wil men zo vijf extra mobiele scanners en nog extra mensen in dienst nemen. Er is vandaag ook een samenwerking ondertekend tussen de overheid en enkele private partners, zodat de containers op de kaaien zelf kunnen gecontroleerd worden. "We willen veel dichter op de keten zelf zitten. We blijven investeren in materiaal en personeel om de samenleving én de haven niet te laten ontwrichten", zei minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). "De veilige werking van de haventerminals is essentieel." 

Dit is niet alleen een strijd in Antwerpen, maar wereldwijd

"De maffia zal voelen dat we de scanning systematisch opvoeren", zegt ook Vanderwaeren. "Dit is niet alleen een strijd in Antwerpen, maar wereldwijd. We moeten die pest wegkrijgen uit de haven." Hij verwacht dan ook veel van de nieuwe scanners. Bedoeling is dat op termijn alle risicocontainers gescand kunnen worden, al zijn we daar nog lang niet. "Als we 80 procent kunnen pakken, hoop ik dat ze zeggen: "Antwerpen, it's too tricky, daar gaan we niet meer". Het is misschien naïef, maar daar willen we naartoe."

Meest gelezen