© rr

IN BEELD. De evolutie van de 10 Miles door de jaren heen

De Antwerp 10 Miles & Marathon mag je gerust een monument noemen. De editie 2017 is intussen al de 32ste en al vier jaar piekt het evenement met meer dan 40.000 deelnemers. Maar de moderne edities lijken in niets op die van de beginjaren, toen de 10 Miles nog een wedstrijd was met enkele honderden deelnemers die uitsluitend plaatsvond op de Rechteroever. Wij overlopen de evolutie van de Antwerp 10 Miles in enkele scharniermomenten.

JoRo

• 14 september 1986 - allereerste editie

Aantal deelnemers: 800

© Wim Gysen

Voor de allereerste editie van de Antwerp 10 Miles, toen nog Becel 10 Miles, moeten we terug naar 14 september 1986. De loopwedstrijd werd dus toen nog niet in de lente georganiseerd, zoals tegenwoordig, maar in volle nazomer. De eerste editie werd echter niet gelopen in erg zomerse omstandigheden. De kasseien van de Scheldekaaien lagen er op die dag nat en glad bij, maar toch daagden er 800 sportievelingen op.

De finishlijn lag eveneens aan de Kaaien ter hoogte van het historisch centrum. Dirk Van Der Herte kwam daar als eerste over de meet en ging dus de geschiedenisboeken in als de allereerste winnaar van een klassieker in wording. Een blijvende indruk had dat kennelijk niet nagelaten, want toen de organisatie hem bij de dertigste editie een uitnodiging stuurde, viel Van Der Herte compleet uit de lucht. “Hij was zelf vergeten dat hij toen die eerste editie won”, aldus organisator Golazo.

Met dank aan Wim Gysen is er nog beeldmateriaal van die prille beginjaren. Gysen was er toen zelf bij en bovendien is hij samen met Eddy Plehiers uit Borgerhout de enige die nog geen enkele van de 31 voorgaande edities miste.

© Wim Gysen

• 1 oktober 1989 - bekende Belgische winnaar

Dat de 10 Miles snel aanzien zou krijgen en een blijvertje zou worden, was al vrij snel duidelijk. Het deelnemersveld groeide gestaag en lokte al snel internationaal gerenommeerde toplopers. Onder de winnaars van de eerste edities waren de Keniaanse langeafstandslopers Peter Koech en Wilson Omwoyo en de Italiaan Gianni De Madonna.

Op 1 oktober 1989, ja de 10 Miles vond toen voor het vierde jaar op rij op een andere datum plaats, won een Belg met grote naam en faam. Vincent Rousseau, een veldloopfenomeen die onder meer ook drie keer deelnam aan de Olympische Spelen en nog steeds Belgisch recordhouder marathon, kwam solo over de meet op de Grote Markt. Hij legde de afstand van 16 km af in een tijd van ongeveer 46 minuten, ongeveer twee minuten beter dan de tijden die winnaar Nick Van Peborgh de afgelopen jaren liep. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er in 1989 nog geen kuitenbijters als de Waaslandtunnel en de Kennedytunnel in het parcours waren opgenomen.

© Wim Gysen

• Jaren 90 - parcours stevig aangepast

Ergens in de loop van de jaren 90, het exacte jaartal is moeilijk te achterhalen, besliste de organisatie om de start en aankomst van de 10 Miles weg te trekken uit het historisch centrum. De start werd gegeven aan de Beukenlaan, tussen het Nachtegalenpark en Park Den Brandt en de finishlijn lag aan de Middelheimlaan. Via de Gerard Le Grellelaan en Lange Lozanastraat werd er nog wel richting stadscentrum gelopen. De deelnemers liepen vervolgens verder via de Nationalestraat en Oude Koornmarkt richting Grote Markt, om via de Zirkstraat op de Kaaien uit te komen. De Kaaien werden in zuidelijke richting afgelopen om via de Scheldestraat, Leopold De Waelstraat en Montignystraat het stadscentrum weer uit te lopen richting Singel en opnieuw Gerard Le Grellelaan.

Gedurende de jaren 90 werd de 10 Miles georganiseerd in de laatste dagen van september. Daar zou verandering in komen in 2000 toen het evenement werd verplaatst naar de het einde van april, een periode die sindsdien gebeiteld staat.

© rr

• 25 april 2004 - Ontdekking van Linkeroever

Aantal deelnemers: 4.781

Voor de huidige generatie wordt de Antwerp 10 Miles geassocieerd met de Linkeroever, maar de ‘rustige kant’ van de Antwerpse Schelde is nog maar pas sinds 17 jaar in het parcours opgenomen. In 2004 werd het startschot gegeven aan de Gloriantlaan, vlakbij de plek waar vandaag de finishlijn ligt. De lopers volgden de Gloriantlaan in noordelijke richting om via de Thontelaan in zuidelijke richting te rennen richting Frederik Van Eedenplein. Vervolgens werd er teruggelopen richting Charles De Costerlaan om er voor het eerst ooit de ‘Konijnenpijp’ in te duiken. Eens boven op Rechteroever moesten de lopers hun weg vervolgen richting Kipdorpbrug. Het historische hart van de stad werd doorkruist via de Meir, Groenplaats, Oude Koornmarkt en Grote Markt. Via de Kaaien moesten de lopers hun tocht verder zetten richting Brouwersvliet om voor een tweede maal de Waaslandtunnel in te duiken. Eens boven op Linkeroever was de calvarietocht nog niet over, want er volgden nog drie zware kilometers langs de Gloriantlaan naar Sint-Anneke. De laatste kilometer werd afgemaald over de Thonetlaan, om te finishen aan de Charles De Costerlaan, ongeveer op dezelfde plek waar de meet nu ligt.

© rr

© rr

• 22 april 2007 - 10 Miles en Marathon op zelfde dag

Aantal deelnemers: 15.490

De 10 Miles en de marathon lijken tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar dat beide loopwedstrijden op dezelfde dag werden georganiseerd dateert ook nog maar pas sinds 2007. De vier voorgaande jaren vond er zelfs gaan Antwerpse marathon plaats. De eerste winnaar van de marathon nieuwe stijl was Wilson Kibet in een tijd van 2:16.37. Van de tien recentste edities werden er overigens maar liefst acht gewonnen door een Keniaan. Het record staat op naam van Elijah Kemboi die in 2011 een scherpe tijd neerzette van 2:11.15. De laatste Belgische winnaar is Florent Caelen die in 2015 als eerste finishte.

© Wim Hendrix

• 20 april 2008 - Introductie van de Kennedytunnel

Aantal deelnemers: 22.578

De ingebruikname van de Waaslandtunnel viel, toeval of niet, ongeveer samen met de start van de echte boom van de Antwerp 10 Miles. Tussen 2004 en 2008 vervijfvoudigde het aantal deelnemers. Het loopevenement werd een echt massagebeuren en dreigde bijna uit zijn voegen te barsten. Tijdens de editie van 2007 was de laatste loper maar net de Waaslandtunnel uit aan de Rechteroever op het moment dat de snelle eerste lopers alweer de tunnel naderden om terug richting Linkeroever te rennen.

Een ingreep bleek noodzakelijk en dus werd gekeken naar die andere verkeerstunnel onder de Schelde: de Kennedytunnel. Sinds 2008 werd die ook opgenomen in het parcours en vormde vanaf dan een tweede hoogtepunt van de Antwerpse loopwedstrijd.

© rr

• 27 april 2014 - Recordaantal deelnemers verpulverd

Aantal deelnemers: 41.704

Voor het eerst stonden er meer dan 40.000 lopers aan de start van de 10 Miles aan de Thonetlaan of een van de andere loopnummers. Deelnemers aan de 10 Miles zijn het intussen gewoon dat ze na het startschot soms nog bijna een half uur moeten stilstaan vooraleer effectief aan hun race kunnen beginnen. Het is de tol van het succes, maar weinigen die er echt om malen. Samengedrukt in de startbaan kan het ook nog gezellig zijn. De Antwerp 10 Miles lijkt anno 2017 nog lang niet over het hoogtepunt heen. Ook dit jaar lijkt de kaap van 40.000 deelnemers gerond te zullen worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Antwerp 10 Miles