Zelfs het dak kleurt groen voor Philipsen.© Karel Hemerijckx

Zelfs het dak kleurt groen voor Philipsen: supporterscafé ontploft na vierde ritzege Vlam van Ham

“Bam, bam, bam, de Vlam van Ham”. Het zonnige terras van supporterscafé Nieuwendyck in Heist-op-den-Berg giert van de pret terwijl Jasper Philipsen naar zijn vierde ritzege in de Tour spurt. Eigenaar Luc Van den Eynde stuitert van gelukzaligheid als een stressbal heen en weer.

Davy Scheelen

Binnen, buiten, binnen, buiten. Luc Van den Eynde verkent de laatste tien kilometer van de etappe zenuwachtig alle hoeken van zijn Jasper Philipsen-supporterscafé. Een heel opvallend café trouwens. Het dak wordt overspannen door een levensgroot groen zeil met als opschrift: “Ook hier brandt de Vlam van Ham”. Passerend verkeer kan de boodschap op het drukke kruispunt onmogelijk missen.

Een levensgroot groen zeil overspant het dak van Philipsens supporterscafé.© Karel Hemerijckx

“Dat spandoek was een idee van mij en Patrick, de papa van Jasper”, licht Van den Eynde toe. “Die komt hier vaak over de vloer, sinds we zijn zoon een warm hart toedragen. Daarvoor, zo’n zes jaar geleden, was hij een toevallige klant en raakten we aan de praat over het aankomende wielertalent dat bij hem huisde. Jasper was me al eerder opgevallen en geleidelijk aan ontstond het idee om een supportersclub op te richten. Inderdaad, in Heist-op-den-Berg, vlak naast Herentals of kortweg Wout van Aert-land (lacht). Ik draag Wout en Mathieu Van der Poel ook een warm hart toe, geen probleem. Maar Jasper zit erg diep bij mij. Een leuke anekdote speelde zich af tijdens Parijs-Roubaix dit jaar. Jasper en Mathieu waren toen op pad met onder meer Wout. Er zaten hier supportersclans van Wout en Mathieu die fel tekeergingen tegen elkaar. Maar over één ding waren ze het wel eens: ze waren allemaal fan van onze Jasper. Hij had toen moeten winnen, maar ja… (lacht).”

Dat ze nu maar stoppen met die onzin dat Jasper niet rechtdoor sprint. Jongens, dit maakt mij zo gelukkig

Luc Van den Eynde

Eigenaar Luc Van den Eynde weet met zijn stress geen blijf, maar kan uiteindelijke juichen.© Karel Hemerijckx

Les Sardines

Als het peloton de rode vod passeert zet Van den Eynde zich neer. Heel even maar, want Philipsen is overduidelijk op weg naar zijn vierde ruiker. Van den Eynde houdt het niet meer. Meer dan eens vliegt een krachtige “Komaan, Jappe” over het terras. Zonen Vince en Serge zijn al even koersgek en dragen de liefde voor de koers met hun vader mee. “Wij zetten als café in op beleving”, aldus Vince. “Op historische sportmomenten halen wij alles uit de kast om onze klanten onvergetelijke momenten te bezorgen. Ook tijdens het WK of EK voetbal. En Jasper die viermaal wint, dat is historisch.”

© Karel Hemerijckx

En waar is Luc ondertussen? Die danst en klapt op het opzwepende sfeernummer Les Sardines van Patrick Sébastien het hele café door. “Dat ze nu maar stoppen met die onzin dat Jasper niet rechtdoor sprint. Jongens, dit maakt mij zo gelukkig. Die groene trui kan hij bijna niet meer missen. Vóór de rit kan ik moeilijk slapen van de zenuwen, maar na zo’n overwinning zal het wel lukken. Hoop ik (lacht).”

© Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer