AFP

BBC-presentator die in opspraak is gebracht, krijgt een naam: nieuwsanker Huw Edwards

De BBC-presentator die door de krant The Sun wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, is nieuwsanker Huw Edwards. Dat zegt zijn vrouw in een mededeling. De krant The Sun schreef dat een niet nader genoemde BBC-presentator meer dan 40.000 euro betaalde aan een minderjarige in ruil voor seksueel getinte foto's. Volgens de politie, die de zaak onderzoekt, is er geen sprake van een misdrijf. 

Het verhaal dat de Britse tabloidkrant The Sun naar buiten bracht, krijgt opnieuw een vervolg. Of liever: een naam. De BBC-presentator die in opspraak werd gebracht, is nieuwsanker Huw Edwards. Dat laat zijn vrouw Vicky Flind weten in een mededeling die ze in zijn naam aan de BBC bezorgde.

Huw Edwards (61) is de doorgewinterde en gerespecteerde presentator van het "BBC News", het journaal van de Britse openbare omroep. In september van vorig jaar was hij het die het overlijden van de Britse koningin Elizabeth aankondigde. De voorbije decennia bracht hij verslag uit van de grootste gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk, zoals verkiezingen, koninklijke huwelijken en de Olympische Spelen van 2012 in Londen. 

BEKIJK - Huw Edwards kondigde in september het overlijden van koningin Elizabeth aan in de BBC-nieuwsuitzending:

Videospeler inladen...

Edwards, die na de publicatie van het artikel in The Sun door de BBC werd geschorst, ligt intussen in het ziekenhuis.

"Huw lijdt aan ernstige mentale gezondheidsproblemen", zegt zijn vrouw in de mededeling.

"Zoals geweten is hij de voorbije jaren behandeld voor ernstige depressies. De gebeurtenissen van de voorbije dagen hebben zijn toestand erg verslechterd". Volgens zijn vrouw heeft Edwards "opnieuw een ernstige episode doorgemaakt". Hij is opgenomen in het ziekenhuis, waar hij de komende tijd zal blijven. 

Edwards' vrouw zegt dat ze hoopt dat ze met de mededeling een einde maakt aan de speculaties in de media. Wanneer haar man er aan toe is, wil hij zelf antwoorden op de verhalen die gepubliceerd zijn, zegt ze nog.

Geen misdrijf, zegt politie

Er werd al dagenlang gespeculeerd over de identiteit van de BBC-presentator die door The Sun in opspraak is gebracht. 

BEKIJK - Wat wist de BBC en waarom voerde de omroep zelf geen onderzoek uit? Een overzicht ("Terzake", 12/07/23):

Videospeler inladen...

De krant schreef vorige zaterdag dat een mannelijke presentator van de Britse openbare omroep BBC een minderjarige 35.000 Britse pond (41.000 euro) zou hebben toegestopt in ruil voor seksueel getinte foto's. Dat zou gebeurd zijn vanaf 2020, toen de minderjarige in kwestie 17 jaar oud was. Zijn ouders stapten met het verhaal naar The Sun, nadat ze bij de BBC weinig of geen gehoor hadden gevonden.

Sinds het verhaal door The Sun naar buiten is gebracht, heeft het al nieuwe wendingen gekregen. De advocaat van de jongere zelf deed het af als "complete nonsens" en zegt dat er niets onwettigs is gebeurd. 

De BBC zelf meldde gisteren dan weer dat er nog een tweede beschuldiging was geuit tegen de presentator. Intussen hebben al vier jonge mensen beschuldigingen geuit aan Edwards' adres. De BBC kondigde vandaag aan dat ook collega's van Edwards melding hebben gemaakt van ongepast gedrag door het nieuwsanker.

De BBC heeft informatie bezorgd aan de politie, die de zaak onderzoekt. De politie zegt nu dat ze geen aanwijzingen heeft dat de presentator strafbare feiten heeft gepleegd. De politie concludeert dat na gesprekken met het vermeende slachtoffer en diens ouders. De BBC herneemt ook zijn eigen onderzoek.

BEKIJK - Bram Vandeputte over het schandaal bij de Britse omroep BBC ("Terzake", 12/07/23):

Videospeler inladen...

Meest gelezen