Meidoornhagen en fruitbomen die met bacterievuur besmet zijn, worden het best verbrand om uitbraken te voorkomen.© Jozef Croughs

Brouns voert bestrijdingsplicht voor bacterievuur opnieuw in

Brussel/Haspengouw -

De bestrijdingsplicht voor bacterievuur wordt weer ingevoerd. Dat gebeurt op voorstel van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). De plantenziekte, ook bekend als perenvuur, kan bij fruittelers en tuinliefhebbers een ware ravage aanrichten.

Yves Lambrix

De maatregel komt er niet zomaar. In 2021 waren er 16 meldingen van bacterievuur in de Haspengouwse fruitstreek. Vorig jaar waren er dat amper twee, maar de voorbije dagen stond de telefoon bij het provinciaal meldpunt bacterievuur weer roodgloeiend.

Bacterievuur, ook bekend als perenvuur, is een besmettelijke plantenziekte die peren en appels treft. De bacterie woekert vooral in meidoornhagen, maar waait bij zomerse temperaturen makkelijk over naar naburige fruitgaarden. Op korte tijd kan het perenvuur een ware ravage aanrichten. Wie snel is, kan de zaak nog redden door de besmette takken te snoeien, maar in veel gevallen is het rooien van de besmette bomen de enige redding.

Bestrijdingsplicht

Tot 2019 moest bacterievuur verplicht bestreden worden. Maar door een wijziging van de Europese wetgeving was die bestrijdingsplicht buiten landbouwgebied weggevallen, met alle gevolgen van dien. Niets belette de ziekte nog om van privédomeinen te verspreiden naar landbouwbedrijven, en hele boomgaarden te verwoesten.

Op voorstel van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is de wet nu opnieuw in leven geroepen. “Van zodra bacterievuur wordt vastgesteld, zijn de regels die voor landbouwers gelden weer van toepassing voor iedereen. Dat betekent dat elke burger geïnfecteerde struiken of hagen moet bestrijden”, zegt Brouns. “De bestrijdingsplicht is opgenomen in het nieuwe Verzameldecreet. Lokale overheden krijgen daarmee weer een hefboom om maatregelen te nemen en te handhaven op bestrijding.”

Meldpunt en vergoeding

“Vorig jaar waren er amper meldingen, maar dit jaar staat de telefoon roodgloeiend. Ik ben dan ook blij dat we vanuit de Vlaamse regering kort op de bal spelen”, zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).© BELGA

Wie de ziekte wil bestrijden, moet ze uiteraard ook herkennen. Bacterievuur doet de bloesems, bladeren en twijgen bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen. Het besmette plantmateriaal verwijder je best via verbranding. Snoeigereedschap dien je na de werkzaamheden grondig te ontsmetten, bijvoorbeeld met spiritus. Ook je kleren was je best grondig na contact met de bacterie, om verdere verspreiding te voorkomen.

Eigenaars van besmette meidoornhagen zijn zich dan ook vaak niet bewust van het gevaar en de mogelijke gevolgen voor fruittelers in de buurt. Daarom zet de provincie Limburg in op sensibilisering, met een provinciaal meldpunt voor bacterievuur. Voor particuliere eigenaars is er ook een tegemoetkoming als ze een infectiehaard moeten laten verwijderen.

Wie vreest dat er op zijn perceel bacterievuur zit, kan het provinciale meldpunt contacteren via 011/23.74.38 of bacterievuur@limburg.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer