Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 op 10 Vlamingen koopt meer voeding dan nodig

Gezond.be
4 min read

Jaarlijks gooit de gemiddelde Vlaming 34 kilogram voedsel weg, vaak omdat we gewoonweg te veel kopen. HelloFresh en personal trainer Gudrun Hespel lanceren een workout om Vlaming in beweging te krijgen tegen voedselverspilling.

Gemiddeld verspilt een Vlaming 34 kg aan eetbaar voedsel per jaar, wat betekent dat alle Vlaamse huishoudens samen maar liefst meer dan 224.000 ton per jaar verspillen. Volgens 69% van de Vlamingen komt dat vooral omdat we te veel voeding aankopen, meer dan dat we thuis effectief kunnen consumeren. Maar ook omdat we moeite hebben met het inschatten van porties en onvoldoende tijd investeren aan maaltijdplanning.

Sporten tegen voedselverspilling

Maaltijdboxleverancier HelloFresh is overtuigd dat voedselverspilling in Vlaanderen nog sterk verminderd kan worden en daagt samen met personal trainer Gudrun Hespel Vlamingen uit om via een zelfgecreëerde online workout te sporten met de draaglast van onze gemiddelde verspilling.

‘Door het tastbaar maken van hoeveel voedsel ieder van ons gemiddeld verspilt, willen we (nog) meer bewustzijn creëren, én iedereen mee in beweging krijgen’, zegt Victor Smits, duurzaamheidsmanager bij HelloFresh. Naast het sporten met het ambitieuze gewicht van 34 kg, licht Gudrun tijdens het zwoegen en zweten ook enkele kant-en-klare tips van HelloFresh en FoodWIN toe om thuis voedselverspilling te elimineren.

Gelukkig is er nog hoop, want de afgelopen jaren zorgde kleine inspanningen al voor resultaat. ‘Voedselverspilling laat Vlamingen niet onberoerd. Dat zie je ook terug in de regionale cijfers: sinds 2018 is de gemiddelde verspilling van eetbaar voedsel per Vlaming met drie kilogram verminderd. Dat is een mooie ontwikkeling, maar we zijn ervan overtuigd dat als we met z’n allen in Vlaanderen samenwerken, we dit cijfer nog lager krijgen,’ zegt Victor Smits.

Goede maaltijdplanning

Een goede maaltijdplanning kan een behoorlijke impact hebben op het verminderen van voedselverspilling. Het is dus aangeraden goed vooraf te bepalen hoeveel er van een bepaald product nodig is en na te denken waarvoor de restjes gebruikt kunnen worden. Wat restjes betreft lijkt Vlaanderen al goed op weg te zijn; 1 op de 3 Vlamingen organiseert wekelijks een restjesdag.

Maaltijdboxen tegen voedselverspilling

Uit eerder onderzoek blijkt dat slechts 12% van de Vlamingen zich bewust is over de positieve impact van maaltijdboxen op het elimineren van voedselverspilling. Toch blijkt dat een Vlaams huishouden gemiddeld 38% minder voeding verspilt dan wanneer men zelf volledig op traditionele manier boodschappen doet en hiermee kookt.

‘Het is bijna onmogelijk om in de winkel van alle producten porties op maat aan te kopen. Dat zorgt jammer genoeg voor heel wat verspilling, maar dat jaagt ook de rekening omhoog. Dat is net één van de redenen waarom HelloFresh voor afgemeten porties kiest’, aldus Victor Smits. De grootte van de porties wordt afgestemd op de gezondheidsrichtlijnen van in-house diëtisten. Daarnaast werkt HelloFresh binnen de leveranciersketen met bestellingen van ingrediënten op aanvraag, dus op basis van de recepten die gekozen zijn door de consument. Zo blijft er vrijwel niets over, vanwege de afgemeten porties en bestellingen op voorhand. 

De pittige tien-minuten-workout van Gudrun en HelloFresh kun je hier uitgeproberen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…