Op reis met kinderen die niet van jou zijn: wat regel je best vooraf?

Je dochter neemt een vriendinnetje mee op reis, jouw lievelingsneefje is jarig en je neemt hem mee naar een pretpark in Duitsland. Heel prettig, maar wat moet je doen als het vriendinnetje ziek wordt op vakantie? En wat als je neefje iets stuk maakt in het vakantieappartement? 

Op vakantie gaan met je eigen kinderen is al een avontuur. Maar als je ook kinderen meeneemt van andere ouders, dan wordt je verantwoordelijkheid nog groter.

De juiste documenten

Als je met een kind op reis gaat, je eigen kind of dat van iemand anders, moet je altijd het juiste identiteitsbewijs meenemen. Voor reizen binnen Europa is een Belgische identiteitskaart voldoende en dat is ook zo voor sommige landen buiten Europa. Voor andere bestemmingen is een internationaal paspoort verplicht, soms met een visum. Zelfs voor pasgeborenen moet je dan een paspoort voorleggen. 

Kinderen krijgen pas een elektronische identiteitskaart, een e-ID, vanaf 12 jaar. Tot die leeftijd kunnen ze een kids-ID krijgen via de gemeente waar ze wonen. Het kids-ID is in principe niet verplicht in België, maar wel in het buitenland, zowel voor landen in Europa als voor die landen buiten Europa waar je met een e-ID naar toe kan. Voor alle andere landen moet je voor kinderen een internationaal paspoort aanvragen.

Juiste documenten kunnen je veel problemen besparen in je vakantieland en bij je vertrek in België. Een kind zal bijvoorbeeld niet op het vliegtuig mogen stappen als je de juiste documenten niet kan voorleggen. Let er ook op dat de foto op het identiteitsbewijs nog gelijkend is en dat de geldigheid van 3 jaar van de kids-ID niet is verlopen. 

Jonas Roosens

Toestemming van de ouders

Er bestaan geen Belgische of internationale procedures en geen formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen vastleggen. In principe is het genoeg als het kind z’n kids-ID, ID-kaart of paspoort bij zich heeft.

Toch kan zo’n document van ouderlijke toestemming handig zijn als bewijsstuk bij een eventuele controle in het buitenland. Het kan dus zeker geen kwaad om het mee te nemen.

Heel wat steden en gemeenten bieden gratis een standaarddocument aan, maar je mag het ook zelf opstellen. Let dan wel op een aantal zaken: beide ouders of de ouder die het kind niet vergezelt, moeten met hun handtekening de toestemming geven voor die bepaalde reis, binnen die bepaalde termijn. Stel het document op in het Nederlands én bij voorkeur ook in de taal van het land van bestemming (of in het Engels). Je kan ze meestal gratis ‘voor echt’ laten verklaren op het gemeentehuis.

Zo’n ouderlijke toestemming biedt verder geen garantie voor een probleemloze reis omdat er geen nationale of internationale rechtsgrond voor bestaat.

Familiale verzekering

Kijk naar de verzekeringen voor het kind dat met je meereist. Een eerste, belangrijke verzekering is de familiale verzekering. Dat is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, die schade aan derden vergoedt, mits enkele voorwaarden en met een vrijstelling. Die verzekering is ook geldig in het buitenland voor jou en voor je kinderen.

"De familiale verzekering kan je alleen aanspreken als de schade veroorzaakt wordt door kinderen die deel uitmaken van jouw gezin", zegt Barbara van Speybroeck, woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringssector.  "Kinderen die meereizen, vallen onder de familiale verzekering van hun gezin en niet onder die van het gastgezin."

De familiale verzekering dekt alleen schade die je eigen kinderen veroorzaken

Barbara Van Speybroeck Woordvoerder Assuralia

Let wel op. Als het kind schade veroorzaakt omdat jij niet oplettend genoeg bent en niet genoeg toezicht houdt, dan bestaat de kans dat jij, dus jouw verzekering, zal moeten opdraaien voor de schade. Je premie zal niet hoger worden, maar je zal wel de vrijstelling moeten ophoesten.

Reisbijstandsverzekering is nuttig

Een reisbijstandsverzekering is een verzekering die je veel ellende bespaart als er op vakantie iets mis gaat. Zo betalen de meeste reisbijstandsverzekeringen, het verschil terug tussen je buitenlandse medische kosten en de tussenkomst door je Belgische ziekenfonds. "Niet alleen dat maakt een reisbijstandsverzekering interessant", zegt Barbara Van Speybroeck. "Repatriëring uit het buitenland bijvoorbeeld, zit niet in de gewone dekking van medische kosten door ziekenfondsen."

Repatriëring uit het buitenland, zit niet in de gewone dekking van medische kosten door ziekenfondsen

Barbara Van Speybroeck Woordvoerder Assuralia

Ga dus na of het kind een reisbijstandsverzekering heeft. Als zijn ouders die hebben, is het automatisch verzekerd op jullie reis. Als zijn ouders geen bijstandpolis hebben, kan jij een extra persoon laten bijverzekeren in jouw polis. Dat kan in principe tot vlak voor het vertrek en je betaalt daarvoor meestal een kleine bijpremie.

Als het kind onder een reisverzekering valt, maakt het niet uit of dit dezelfde maatschappij is als die van jou. Als er iets ernstigs gebeurt en er zijn twee maatschappijen in het spel, dan zal één ervan het voortouw nemen en achteraf de kosten regelen met de andere verzekeraar. Het kind en het gezin worden dan niet gescheiden of via een andere weg gerepatrieerd.

Medische kosten in buitenland

In België ben je via het ziekenfonds verzekerd voor de meeste medische kosten in eigen land. Via je ziekenfonds kan je ook voor medische kosten in het buitenland verzekerd zijn. Wat precies is gedekt, verschilt wel van ziekenfonds tot ziekenfonds. Niet alles is verzekerd, repatriëring bijvoorbeeld niet. Bij veel ziekenfondsen moet je een aanvullende verzekering nemen voor tussenkomsten in het buitenland.

Wil je dus zeker zijn of het kind via het ziekenfonds ook in het buitenland is verzekerd voor medische kosten en voor welke, laat de ouders dat vooraf nakijken. Moet je in het buitenland geholpen worden, dan kan je contact opnemen met Mutas, de alarmcentrale van de Belgische ziekenfondsen op hun website. Het kan ook telefonisch en elk ziekenfonds heeft daarvoor een eigen telefoonnummer

Meest gelezen