Copyright Maskot Bildbyrå

Vlaams Parlement keurt minimumdoelen 2e en 3e graad middelbaar goed: ze gaan al in september in

Het Vlaams Parlement heeft het licht op groen gezet voor de nieuwe minimumdoelen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De minimumdoelen, ook bekend als "eindtermen", lijsten op wat leerlingen moeten kennen en kunnen in hun richting. In september al moeten de leerkrachten ermee aan de slag.

Waar ging dit ook weer over?

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en de onderwijskoepels moesten vorig jaar opnieuw rond de tafel gaan zitten nadat het Grondwettelijk Hof in juni de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair had vernietigd. Het Hof volgde redenering van het Katholiek Onderwijs, de federatie van Steinerscholen en enkele kunstscholen dat die te uitgebreid waren, waardoor er te weinig ruimte was om eigen accenten te leggen. 

In maart van dit jaar raakten de minister en koepels het eens over de basisdoelen. Nadien volgde ook witte rook over de specifieke minimumdoelen per richting. Hoe die eruit zien? Lees er hier meer over.

Het decreet over de nieuwe minimumdoelen heeft gisteravond groen licht gekregen in het Vlaams Parlement. De verzamelde oppositie (Vlaams Belang, Vooruit, Groen, PVDA) onthield zich bij de stemming. Het grootste punt van kritiek is de krappe timing: in september al moeten scholen met de nieuwe minimumdoelen aan de slag, waardoor leerkrachten met kopzorgen zitten over het lesmateriaal en de cursussen.

N-VA-parlementslid Koen Daniëls heeft begrip voor die kritiek. "We gaan dat niet ontkennen. Maar wiskunde is wat wiskunde is en taal is wat taal is. Deze minimumdoelen veranderen niks aan grammatica of wiskundige of chemische formules. Die worden nog altijd gegeven. Scholen werken trouwens al met de vernietigde eindtermen, die uitgebreider waren. Er is bovendien een genadejaar bij de doorlichtingen. Scholen en leerkrachten moeten zich dus geen zorgen maken." 

"Meer ruimte voor leerkracht"

Het Overleg van Kleine Onderwijsverstrekkers (OKO) laat via coördinator Paul Buyck weten dat zij zich kunnen vinden in de nieuwe minimumdoelen. De Federatie Steinerscholen, dat deel uitmaakt van OKO en dat net als Katholiek Onderwijs Vlaanderen een juridische procedure was gestart tegen de vorige eindtermen, laat weten dat ze niet opnieuw naar het Grondwettelijk Hof zullen stappen.

"Dit beperktere aantal soberder geformuleerde minimumdoelen is duidelijk meer grondwetconform dan de vernietigde doelen. Ze zijn minder didactisch sturend, bieden meer ruimte voor de leerkracht en komen de kwaliteit van het onderwijs ten goede op basis van doordachte keuzes", klinkt het.

Meest gelezen