Archiefbeeld louter ter illustratie.

"Disproportioneel en overdreven": minister Dalle niet te spreken over toegangsverbod Belgische jongeren in zwembaden Terneuzen

"Disproportioneel, overdreven en niet gericht": Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is heel duidelijk over wat hij vindt van de maatregelen die in de zwembaden van de Nederlandse grensgemeente Terneuzen zijn genomen tegen overlast door Belgische jongeren. Enkel lokale jongeren krijgen er nog toegang en de redders krijgen bodycams.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) moest eens met de ogen knipperen bij de maatregelen die de Nederlandse grensgemeente Terneuzen heeft genomen in de lokale openluchtzwembaden. Na enkele incidenten met groepen Belgische jongeren beperkt de gemeente de toegang tot de zwembaden tot zwemmers uit Terneuzen en omstreken. Ook krijgen de redders bodycams.

"Dit gaat heel ver", zegt Dalle in "De ochtend" op Radio 1. Ik vind het disproportionele, overdreven en niet gerichte maatregelen. Het is waarschijnlijk goed bedoeld, maar dit lijkt me toch echt de verkeerde aanpak."

Mensen weigeren op basis van woonplaats noemt hij "sowieso een heel fout principe". "Je kunt wel modaliteiten voorzien: zo moeten niet-Gentenaars in de Blaarmeersen bijvoorbeeld een klein bedrag betalen en online reserveren. Dat is een betere oplossing."

Waar gaat het eindigen als je zelfs voortdurend gefilmd wordt op een terrein waar je in badkledij rondloopt

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

"Ik zie ook praktische problemen: wat als je bijvoorbeeld met vakantie bent in de buurt? Wat als grootouders uit de gemeente met hun kleinkinderen komen, die op bezoek zijn? Wat met nieuw samengestelde gezinnen? Wat met jongeren uit de buurt die vrienden hebben van elders?"

En ook die bodycams kunnen op weinig gratie rekenen bij Dalle. "Waar gaat het eindigen als je zelfs voortdurend gefilmd wordt op een terrein waar je in badkledij rondloopt. Voor politiediensten kan dat natuurlijk wel: zij kunnen pv's opmaken. Maar hier gaat het over redders die geen bevoegdheid hebben op vlak van controle en naleving."

Beluister hier het hele gesprek met Benjamin Dalle in "De ochtend" op Radio 1:

"De" Brusselse jongeren

Laszlo van de Voorde, schepen in Terneuzen, spreekt over overlast door Belgische jongeren, "specifiek vanuit Brussel en zelfs nog verder". Dalle wil daar wat meer nuance in: "Ik ga ervan uit dat er wel Brusselse jongeren naar Zeeuws-Vlaanderen gaan, maar erg groot zal die groep niet zijn." De Vlaamse minister ergert zich eraan dat er altijd wordt gesproken over "de Brusselse jongeren" en vindt dat zij geviseerd worden.

Toch geeft hij toe dat er "een klein groepje jongeren" is dat "het niet op de goede manier aanpakt". "Die horen niet thuis op die recreatiedomeinen. Ze zijn welkom, maar dan moet het met respect zijn. Als dat niet het geval is, is het logisch dat je dan gedurende bepaalde periode niet meer welkom bent."

Alle andere Brusselse jongeren moeten volgens Dalle overal terecht kunnen. En al zeker omdat het op vlak van openluchtzwemmen in Brussel huilen met de pet op is. "Als je in een appartementje in de stad woont, is het logisch dat je ergens verkoeling zoekt. De Brusselse regering heeft een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er meer openluchtrecreatie mogelijk is voor jongeren. De projecten die op stapel staan, onder meer in Anderlecht, moeten veel sneller vooruit gaan."

Reserveren

Ook in open water in Brussel zou het volgens hem veel makkelijker moeten worden om te zwemmen. "In Brussel heb je verschillende vijvers, maar je mag er niet zwemmen. We vragen dat de Brusselse regering met spoed bekijkt hoe dat snel mogelijk kan worden. Ook in Vlaanderen heeft collega Demir de regels daarrond versoepeld."

De Brusselse regering heeft een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er meer openluchtrecreatie mogelijk is voor jongeren

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V)

De boel dichttimmeren, zoals in Terneuzen gebeurt, vindt hij de foute aanpak. "Ik hoop dus dat het gemeentebestuur die maatregel zo snel mogelijk herziet. Zij hebben ook zelf aangegeven dat ze willen werken met een online reservatiesysteem. Ik begrijp dat dat niet op 1 dag geregeld is. Maar ik zou hen willen vragen om dat met spoed te bekijken, omdat er echt wel betere oplossingen zijn dan deze."

Meest gelezen