Vriendin Jasper Philipsen trots op zijn prestaties in de Tour: "Voor velen is hij de held van Vlaanderen, maar voor mij is hij gewoon Jasper" 

Melanie Peetermans, vriendin van Jasper Philipsen, is enorm trots dat haar vriend dit jaar al vier etappes in de Ronde van Frankrijk won. De eerste drie keer maakte ze zijn overwinning live mee. "Als je aanwezig bent, is het allemaal veel emotioneler", vertelt ze aan Sharon Slegers in "Sta op met Radio2". 

Vier ritten heeft Jasper Philipsen tot nu toe gewonnen in de Ronde van Frankrijk 2023. "Ik vind dat fantastisch, maar het is helemaal niet zo goed voor mijn hart", vertelt zijn vriendin Melanie Peeters op Radio2. "De laatste tien kilometer van zo'n rit zijn gewoon hels voor mij. Ik ben dan super zenuwachtig en misselijk, omdat er veel kan misgaan tijdens zo'n sprint."

De eerste week van de Tour was Melanie in Frankrijk en kon ze het allemaal van dichtbij meemaken. "Als je aanwezig bent, is het allemaal veel emotioneler. Je ziet hem als eerste over de streep rijden. Dat is magisch. Dan ga ik hem meteen een knuffel geven." Voor Melanie is het belangrijk dat ze die emoties samen met haar vriend kan beleven. "Het zijn echt momenten die ik nooit zal vergeten. Als je het van thuis volgt, is het veel afstandelijker en moet ik na de koers soms twee uur wachten voor ik hem aan de lijn heb." 

Flitsbezoek

Niet dat Jasper en Melanie veel tijd met elkaar doorbrengen als ze naar Frankrijk afreist. "Ik denk dat we elkaar op een dag vijf minuutjes zien. Da's echt een flitsbezoek. Hij stapt uit de bus, ik geef hem een kus en wens hem succes. 's Avonds kan ik hem snel even proficiat wensen en dat is het." Toch is het voor Melanie de moeite om naar Frankrijk te gaan. "Ik denk ook dat hij het apprecieert dat ik die moeite doe. Ik ga dat blijven doen, want per slot van rekening zijn het toch momenten waarop we elk op onze manier naartoe werken." 

Ik moet voor elke rit tegen Jasper zeggen dat hij voorzichtig moet zijn. Ik weet dat het bijgeloof is, maar als ik het niet doe, ben ik heel erg zenuwachtig

Melanie Peetermans, vriendin van Jasper Philipsen

BELUISTER: De vriendin van Jasper Philipsen vertelt hoe zij zijn wedstrijden beleeft

Koersen is niet zonder gevaar, dat beseft Melanie voor de volle 100%. "Ik weet dat het bijgeloof is, maar ik moet voor de start van een wedstrijd altijd tegen Jasper zeggen dat hij voorzichtig moet zijn." Of dat telefonisch of via een berichtje gaat, is niet belangrijk, maar de woorden moeten wel uitgesproken worden. "Heb ik dat niet gedaan, dan ben ik die dag extra zenuwachtig." 

Highschool sweethearts

Jasper en Melanie zijn high school sweethearts. "Ik was 15 toen we een relatie begonnen. We zaten op dezelfde school, maar hebben elkaar voor het eerst gesproken tijdens de uitreiking van de trofee van sportman en -vrouw van het jaar van de gemeente Ham." Ze waren toen allebei de winnaars van deze prijs. "Hij heeft mij achteraf een berichtje gestuurd, maar ik was toen 14 en was nog niet echt geïnteresseerd. Hij heeft een jaar voor mijn aandacht moeten werken, maar het is hem gelukt", lacht Peetermans. 

Jasper Philipsen is 'hot' in Vlaanderen. Leven met 'de held van Vlaanderen', hoe gaat Melanie daarmee om? "Ik ben natuurlijk heel trots op hem, maar voor mij blijft hij gewoon Jasper. De man die zijn bijnaam 'Jasper Disaster' regelmatig alle eer aandoet met allerhande stomme stoten, zoals die keer dat hij in de tourbus per ongeluk de nooddeur opende en zo voor de nodige paniek zorgde."

Meest gelezen