Brandweer Brussel

Brokstukken dreigen van toren Sint-Katelijnekerk in Brussel te vallen : brandweer grijpt in 

In Brussel kan je weer veilig voorbij de Sint-Katelijnekerk wandelen. Woensdagmiddag moest de brandweer enkele stenen weghalen die dreigden naar beneden te vallen uit de hoofdtoren van de Sint-Katelijnekerk in het centrum van Brussel.

Het was architect Helmut Jacobs die het gevaar had opgemerkt. "Er waren al enkele brokstukken naar beneden gekomen. Via een drone hebben we dan een camera-inspectie gedaan en kon ik zien dat het probleem zich ter hoogte van de hoofdtoren stelde."

Jacobs nam meteen contact op met de aannemer om de stenen weer vast te zetten, maar door het bouwverlof konden die werken niet tijdig gebeuren. "Daarom heb ik het zekere voor het onzekere genomen en de brandweer gecontacteerd om twee stenen die een risico vormden preventief weg te halen", zegt Jacobs. 

Eind augustus zal de aannemer de beschadigde stenen herstellen. Ook zal er opnieuw een grondige inspectie gebeuren van de kerk: "Hopelijk maakt de stad Brussel snel fondsen vrij om de volledige kerk gerestaureerd te krijgen", aldus de architect.   

Restauratie

De noordkant van de Sint-Katelijnekerk werd recent gerestaureerd. Ook de andere gevels zouden opnieuw gerestaureerd moeten worden, zegt Jacobs. "Een kerk wordt altijd in verschillende fases gerestaureerd. De restauratie van de hoofdtoren dateert van het jaar 2000. Het is logisch dat zich daar opnieuw problemen voordoen. Het is eigen aan zo'n gebouw. Op het moment dat we rond zijn met de hele restauratie zullen we misschien opnieuw renovaties moeten doen."

De kerk is wel nog altijd in goede staat, benadrukt Jacobs. "De loszittende stenen waren niet dramatisch, maar het was wel op een cruciale plek aan de ingang van de kerk. Dus ik ben blij dat we het op tijd hebben gezien en dat we de stenen preventief hebben weggehaald om een gevaarlijke situatie te vermijden."

Brandweer Brussel

Meest gelezen