Starlink-satellieten van SpaceX lekken radiostraling: “Hier zijn geen regels voor”

Starlink-satellieten van ruimtevaartbedrijf SpaceX lekken straling. Dit is storend voor wetenschappelijk onderzoek, zeggen experts. Business AM sprak met ruimtevaart-kenner Stijn Ilsen om het fenomeen uit te leggen.


Beluister hier het volledige interview met Stijn Ilsen:


In het nieuws: Radio-astronomen, die radiogolven opvangen van sterren en planeten, merkten rare patronen in hun metingen. Die hebben ze nu kunnen terugbrengen naar de Starlink-satellieten van SpaceX. SpaceX ‘lekt’ op die manier straling.

  • Ilsen: “We wisten al langer dat de Starlink-satellieten optisch storen. Met een een optische telescoop zie je dat satellieten tussen het licht van sterren komen. Maar we hadden nog niet door dat je ook storingen krijgt in het radiospectrum. Hoe meer satellieten er komen, hoe belangrijker het is om die storingen te beperken. En dus wordt er aan de alarmbel getrokken om ervoor te zorgen dat de toekomstige satellieten van bijvoorbeeld SpaceX en Amazon zo weinig mogelijk lekken.”
  • “Er is geen enkele verplichting om niet uit te stralen in de frequentieband waar SpaceX nu in lekt. Het is zowel een bericht naar SpaceX om te zeggen dat dit op lange termijn problemen gaat geven, maar ook naar regelgevende organen om zeggen dat hier geen regels voor zijn. Dit gaat wetenschappelijk onderzoek bemoeilijken in de toekomst. Dus we moeten daar nu over nadenken. Want als er binnenkort nog vijfduizend satellieten van SpaceX en anderen naar boven gaan, dan gaat het wel degelijk een groter probleem worden.
  • Als een land beslist dat een satelliet niet mag uitstralen in een bepaalde band, dan mag die satelliet ook niet gelanceerd worden. Maar elk land doet zijn eigen zin. De Chinezen gaan zelf restricties opleggen als ze niet overeenkomen met alle andere landen. Het heeft ook wat militaire implicaties. Het is heel moeilijk om internationale afspraken te maken. Ik zie dat nog niet direct gebeuren”, besluit Ilsen.

(evb)

Meer