Stijn Baert.
Volledig scherm
PREMIUM
Stijn Baert. © BELGA / Gregory Van Gansen / Photo News

Hoe realistisch is plan-Vandenbroucke om langdurig zieken sneller te laten werken? “De baas zal zich vaker afvragen: speelt die zieke werknemer met mijn voeten of niet?”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil werkgevers langer laten betalen voor langdurig zieken. Zo zouden ze sneller controleartsen op pad sturen. De bedrijven krijgen in ruil een lastenverlaging. Komt dat niet neer op het extra bestraffen van mensen met een burn-out? En hoe realistisch is het plan? We vroegen het aan professor in de arbeidseconomie Stijn Bart (UGent).

106 reacties

  • Sabine De Raedt

    9 maanden geleden
    Overheid, NMBS, leerkrachten en alle overheidsbedrijven met veel absenteïsme moet VDB dan maar eerst aanpakken als hij geloofwaardig wil overkomen...bv leerkrachten krijgen 2md vakantie voor niks.overheidsmensen krijgen 36dg ipv 20 dg?? Inburgers dirrect moeten werken of land weer uit! Als de ziekte gegrond is, waarom geld afpakken? Vervroegd moeten werken gaan is geen optie met een tijdspanne is beter idee
  • Ellie Dubois

    9 maanden geleden
    Stijn Baert zijn objectiviteit is heel ver te zoeken en wordt gretig ingezet om mensen nog meer te polariseren. Ik krijg hoe meer en langer een degou van deze maatschappij, hoe wij met elkaar omgaan en elkaar beschimpen is ronduit onmenselijk. Het zal je maar overkomen, om welke reden dan ook dat je niet meer mee kunt in deze mallemolen. Men wordt dubbel gestraft, geen werk meer en de giftige reacties en commentaren. En dan heb je een Vdb, die er nog eens wat klare onzin uitkraamt.
  • Jan Vercammen

    9 maanden geleden
    Gelukkig hebben wij in Vlaanderen nog vele kleine ondernemingen waar werkgevers en werknemers elkaar met veel respect behandelen en samenwerken. Zelf had ik een boekhoudkantoor met 4 werknemers die nooit opslag hebben moeten vragen omdat ze elk jaar van mij automatisch opslag kregen. Ik moest soms zieke werknemers naar huis sturen. Wij werkten goed samen voor de zaak en voor ons eigen.
  • Kris Mampaey

    9 maanden geleden
    Hoe wereldvreemd kan je zijn? Blijkbaar is het goed "werken" in sommige beroepen zoals professoren, beroepspolitici en anderen die er kunnen voor zorgen dat anderen voor hen het echte werk doen. Misschien kan men deze heren eens een jaar droppen in de wegenbouw, vuilophaling, ziekenhuizen, bejaardenhuizen, enz... Een jaar later piepen ze wel anders.
  • Gino Denil

    9 maanden geleden
    Economie is nog nooit echte wetenschap geweest. Maar als het neoliberale ideologie wordt zoals bij deze econoom en activist dat staat het wel heel ver af van wetenschap.