1,5 ton cocaïne ontdekt tijdens internationale operatie tegen drugssmokkel op zee

Tijdens een grote, internationale operatie tegen drugssmokkel op zee is er iets meer dan 1,5 ton cocaïne in beslag genomen. "Operatie White Sea III" - onder leiding van ons land - heeft een maand geduurd. 12 verdachten konden gearresteerd worden. 

"In West-Europa wordt er steeds meer gescand in havens, dus criminelen zoeken andere manieren. Ze gooien de drugs in zee, om ze dan te recupereren. Zo vermijden ze dat de scanners van de douane hun cocaïne ontdekken." Aan het woord is Kristian Vanderwaeren, topman bij de douane, tijdens een van de controleacties op zee.

BEKIJK - Bij een grote antidrugsactie op de Noordzee onder leiding van de Belgische douane is de voorbije vier weken 1.500 kilogram cocaïne in beslag genomen:

Videospeler inladen...

Want het mag duidelijk zijn. De strijd tegen drugssmokkel speelt zich niet alleen in de havens af, ook op de zee zelf. En ook daar zijn criminelen inventief: soms worden de drugs gedropt op zee, maar ze kunnen ook overgeladen worden op kleinere schepen of vastgemaakt worden aan de romp van het schip. "Containers zijn de meest voorkomende smokkelmanier, maar er is ook een duidelijke trend om het aan boord van of onder het schip zelf drugs te verstoppen. 

Daarom hebben de douane- en marinediensten van een hele resem landen - Spanje, Portugal, Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Polen - onder leiding van ons land een maand op de zee gespeurd naar drugs. Een heel arsenaal van boten, helikopters, kustwachtvliegtuigen, duikers ... werd ingezet. "Ze volgen schepen om na te gaan of ze geen drugs in de zee gooien, en als het noodzakelijk is, kunnen ze ook aan boord gaan."

In West-Europa wordt er steeds meer gescand in havens, dus criminelen zoeken andere manieren

Kristian Vanderwaeren - Douane

Het resultaat? 79 schepen werden gecontroleerd en er werd in totaal 1,5 ton cocaïne in beslag genomen - bij vangsten in ons land, Nederland, Polen, Groot-Brittannië en Frankrijk. 12 mensen werden gearresteerd. 

Het is niet de eerste keer dat er zo'n actie op zee wordt gehouden. Vorig jaar werd er tijdens Operatie White Sea II bijna 5,5 ton cocaïne in beslag genomen, een heel pak meer dan deze keer dus. 

Meest gelezen