Fijne wijnen houden geen stand: hoge rente en kans op recessie jagen investeerders naar alternatieven

Jarenlang bleef de prijs van fijne wijnen stijgen. Dat trok investeerders aan die zich wilden indekken tegen inflatie en economische onrust. Daar komt onder impuls van de stijgende rente voorlopig een einde aan.

Waarom is dit belangrijk?

Fijne wijnen hebben een vrij lage correlatie met de aandelenmarkt, waardoor ze een waardevolle bescherming bieden tegen schommelingen in de aandelenprijzen, fysieke activa en inflatie. Maar nu de rente stijgt en de kans op een recessie groeit, lijken zelfs fijne wijnen niet stand te houden.

In het nieuws. De Cult Wines Global Index van het handelsplatform Wine-Searcher vertoont voor het eerst in jaren een dalende trend.

De details. Die index houdt rekening met de prijzen van wijn uit de streken van Bordeaux, Bourgogne, Rhône en de Champagne. Verder worden ook Italiaanse, Amerikaanse en nieuwewereldwijnen in het geheel opgenomen.

  • Alle individuele indexen gaan er sinds begin dit jaar op achteruit, met uitzondering van de Amerikaanse wijnen.
  • Bordeaux, nochtans de meest
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer