© AP

Controversiële Park strandt in reeksen 400m vrije slag

De Zuid-Koreaan Park Taeh-wan heeft zich zaterdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet kunnen plaatsen voor de finale van de 400 meter vrije slag. De olympische kampioen van Peking 2008 zette in de reeksen pas de tiende tijd neer.

Park zwom 3:45.63, meer dan twee seconden trager dan de Amerikaan Connor Dwyer, die met 3:43.42 de snelste chrono had laten optekenen. De Zuid-Koreaan, die in 2008 de allereerste olympische zwemkampioen van zijn land werd, testte in 2014 positief op testosteron en werd door de Internationale Zwemfederatie (FINA) veroordeeld tot een schorsing van 18 maanden. Die heeft Park uitgezeten, maar het Olympisch Comité van Zuid-Korea (KOC) verbiedt dat dopingzondaars hun land vertegenwoordigen tot drie jaar na de einddatum van hun straf. Het beroep van Park tegen deze beslissing werd verworpen, maar bij het TAS kreeg Park wel startrecht voor de Spelen.

De Chinees Sun Yang, olympisch en tweevoudig wereldkampioen op de 400m vrij, plaatste zich wel voor de finale met de snelste acht zwemmers. Hij zette de vierde chrono neer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer