Food fight. Pannenkoek vs. Brusselse wafel, wat is nu eigenlijk het gezondst?

Op vakantie, tijdens een daguitstap naar de kust of de Ardennen of op een terrasje om de hoek: wat je ook gepland hebt deze zomer, eten doet een mens sowieso. En om je te helpen kiezen uit al die rijkelijk gevulde menukaarten stellen we Michaël Sels, hoofddiëtist van het UZA, wekelijks voor een dilemma: welk van de twee vakantiegerechten is nu eigenlijk het gezondst? Vandaag: de Brusselse wafel en de pannenkoek.

Lien Lammens

Een raadseltje: te verkrijgen in zowat elke brasserie, maar vaak pas vanaf 14 uur. En als extra tip: als je er na 18 uur nog zin in hebt, ben je eraan voor de moeite. We hebben het over pannenkoeken en wafels. “In tegenstelling tot zijn Luikse collega gebruiken we voor een Brusselse wafel geen vast maar een vloeibaar deeg op basis van melk”, zegt meester-patissier Brecht Van Poucke van bakkerij/patisserie Painture in Oedelem. “Dat de wafel zo luchtig is, hebben we te danken aan eiwitten en gist. Het eiwit wordt er als laatste onder gemengd zodat het echt een luchtig beslag wordt. Door de toevoeging van de gist gaat het deeg ook nog eens een beetje rijzen. Doe je daarna een beetje van het vloeibare deeg op je hete wafelijzer dan creëer je nog eens een soort van ovenwerking tijdens het bakken. Al die factoren in combinatie met een korte baktijd op hoge temperatuur zorgen voor een knapperige wafel aan de buitenkant en een zachte binnenkant.”

LEES OOK:

Qua deeg verschilt de wafel niet al te veel van de pannenkoek. “In pannenkoeken zit geen gist en worden er volledige eieren gebruikt maar ook hier gaat het om een vloeibaar beslag. In een bakkerij komen vaak dezelfde ingrediënten terug, het verschil zit ’m in de bereiding.”

Chocolatier Julius Persoone, die voor het Nieuwsblad zeventien verschillende pannenkoeken proefde, bleef vooral hangen bij een specifiek ingrediënt: suiker. “In de test kwamen we zowel pannenkoeken mét als pannenkoeken zonder suiker tegen. Soms staat het op de verpakking of je ‘naturel’ of ‘gesuikerd’ koopt, maar dat is niet altijd het geval. Wat ik best jammer vind. Als klant moet je weten wat je koopt want er is vaak een groot verschil tussen beide. Sowieso vind ik pannenkoeken waar geen suiker werd toegevoegd aan het recept, het lekkerst. Want hoe eet je een pannenkoek? Met witte of bruine suiker. Of met een bolletje ijs. Allemaal zoet. Dan hoeft dat deeg niet ook nog eens aangezoet te worden. Bij de ingrediënten zie je ook nog verschillen tussen pannenkoeken met boter of die met margarine. Pannenkoeken met echte boter zijn natuurlijk het smaakvolst. Maar boter is ook duurder. Hetzelfde verhaal met echte melk of melkpoeder. Zeer vaak zie je in die industriële pannenkoeken ook gaatjes zitten. Dat komt omdat ze natriumbicarbonaat gebruiken om het beslag te doen rijzen.”

Het oordeel van onze hoofddiëtist: “Het zijn beide geen gezonde tussendoortjes, die ook qua voedingswaarden heel gelijklopend zijn. Hetzelfde met het beslag en de bereidingswijze. Hier speelt vooral de portie en wat je er nog allemaal aan toevoegt een grote rol. Giet je bovenop je pannenkoek nog heel veel siroop dan is dat nog anders dan wanneer je er bijvoorbeeld vers fruit of een gestoofd appeltje aan toevoegt. Wil je een verschil maken, dan kijk je dus vooral naar wat er zich nog op je bord afspeelt: de pannenkoek met de gestoofde appel wint van de wafel met slagroom en chocoladesaus.”

De voedingswaarden

De vergelijking:

Brusselse wafels van Delhaize, geproduceerd in België volgens origineel recept

Ingrediënten: Water, tarwebloem, ongeharde raapzaadolie, hele vrije-uitloopeieren, oplosbare tarwevezel, suiker, tarwe-eiwit, vollemelkpoeder, rijsmiddelen: calciumfosfaten, kaliumwaterstofcarbonaten en natriumcarbonaten, natuurlijk aroma.

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram, niet bereid:

Energie kj: 1221 kj

Energie kcal: 292 kcal

Totaal vetten: 14 gram

Verzadigde vetten: 1,4 gram

Totaal koolhydraten: 32 gram

Suikers: 2,6 gram

Vezels: 5,1 gram

Eiwitten: 6,1 gram

Zout: 0,27 gram

Geal pannenkoeken

Ingrediënten: Volle melk, tarwebloem, suiker, eieren, margarine (raapzaadolie, water, zout, emulgator: E471, voedinszuur: E330) , zeezout, rijsmiddel: natriumbicarbonaat, vanillesuiker (suiker, vanilline)

Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram:

Energie kj: 1080 kj

Energie kcal: 258 kcal

Totaal vetten: 10,3 gram

Verzadigde vetten: 2,65 gram

Totaal koolhydraten: 34,5 gram

Suikers: 20 gram

Vezels: 1,9 gram

Eiwitten: 5,8 gram

Zout: 0,83 gram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER