Fevia: “Geplande zwerfvuiltaks ligt tot drie keer hoger dan in de buurlanden”

De Vlaamse regering buigt zich over de nieuwe zwerfvuiltaks op verpakkingen van 112 miljoen euro. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, waarschuwt dat die belasting tot drie keer hoger zal liggen dan in onze buurlanden.

Waarom is dit belangrijk?

De Vlaamse gemeenten en provincies zamelen elk jaar zo’n 18.000 ton zwerfvuil in. Daar hangt een stevig prijskaartje aan vast. Vlaanderen wil, net zoals wallonië en Brussel, die kosten voortaan doorrekenen aan de bedrijven, en niet langer aan de belastingbetaler.

In het nieuws: De regering werkt aan een nieuwe zwerfvuiltaks. Bedoeling is dat de bedrijven nu opdraaien voor de kosten die komen kijken bij de ophaling van zwerfvuil. Die beslissing komt niet toevallig. Volgens een Europese richtlijn uit 2019 moeten de ondernemingen de financiële verantwoordelijkheid nemen voor de kosten gerelateerd aan het zwerfvuil afkomstig van hun producten. Maar de landen mogen zelf bepalen hoe die taks wordt berekend. Volgens het huidige voorstel zal die belasting de bedrijven jaarlijks 112 miljoen euro kosten.

  • “Dat komt neer op een jaarlijks bedrag van meer dan 10 euro per inwoner”, klinkt het bij Fevia. “Onze buurlanden hanteren bedragen van een veel lagere grootteorde. Zo circuleert in Frankrijk, Duitsland en Nederland een geschatte kost per inwoner van respectievelijk 3, 3,5 en 5,5 euro. Het bedrag hier ligt dus tot drie keer hoger, wat volstrekt onaanvaardbaar is en onze concurrentiële positie in gevaar brengt”

“Verpakkingstaksen leveren de staat bijna 1 miljard euro op”

De details: Fevia kant zich ook tegen de zwerfvuiltaks omdat het om een nieuwe belasting gaat bovenop de al bestaande kosten die verpakkingen met zich meebrengen.

  • “Zo moeten ze 205 miljoen euro betalen voor inzameling en recyclage. Daar komt ook nog eens de federale verpakkingsheffing op drankverpakkingen bij. Die bedraagt 351 miljoen euro en wordt op 1 oktober 2023 nog eens opgetrokken met 60 miljoen euro”, aldus de federatie “Reken daar 112 miljoen euro bij en je komt op 728 miljoen euro dat het bedrijfsleven betaalt. En daar bovenop zal de drankensector binnenkort ook nog moeten investeren in een (digitaal) statiegeldsysteem.”
  • Ook Dominique Michel, CEO van Comeos, maakt zich zorgen over de nieuwe zwerfvuiltaks. “Nog vorige maand brachten wij een studie uit waaruit bleek dat de grensaankopen in Frankrijk in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 60 procent waren gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste oorzaak daarvan is de fiscaliteit op de dranken. Deze nieuwe taks van 112 miljoen is een nieuwe slag in ons gezicht die alleen maar in de kaart speelt van buitenlandse concurrentie”, luidt zijn waarschuwing.
Meer