Klimaat

Dag van overstromingsramp voortaan EU-herdenkingsdag voor klimaatslachtoffers

Mensen wachten op hulp terwijl het water door de straten van Pepinster raast.© Ivan Put

De Europese Unie heeft 15 juli afgekondigd als een nieuwe jaarlijkse herdenkingsdag voor slachtoffers van de wereldwijde klimaatcrisis. Op 15 juli 2021 kwamen bij de overstromingen in België en Duitsland meer dan tweehonderd personen om het leven.

Belga

Voortaan worden op 15 juli de klimaatslachtoffers in Europa en daarbuiten herdacht. Dat maakte de Europese Commissie deze donderdag bekend. Naast de herdenking wil de EU ook het ‘bewustzijn voor concrete maatregelen aanscherpen, die mensen op hun niveau kunnen ondernemen om rampen te verhinderen en beter voorbereid te zijn op klimaatrampen’, klinkt het.

Voor de nieuwe herdenkingsdag werd een verklaring ondertekend door vertegenwoordigers van het Europees Parlement en van de lidstaten van de EU. De vicevoorzitter van de Commissie, Frans Timmermans, zei bij de ceremonie dat de herdenkingsdag er niet alleen is voor mensen die al slachtoffer werden, maar die het ook zullen worden. Maar de mensheid heeft nu nog de mogelijkheid om een klimaatramp af te wenden, klonk het.

Op 15 juli 2021 kwamen bij een waterbom boven delen van België (Wallonië) en Duitsland meer dan tweehonderd personen om het leven. Honderden gezinnen raakten dakloos. De kostprijs in België alleen liep op tot 8 miljard euro. 86.000 woningen werden getroffen.