Amerikaans leger kan tot 3.000 reservisten activeren voor inzet in Europa

© Shutterstock

Het Amerikaanse ministerie van Defensie kan in de toekomst tot zo’n 3.000 reservisten activeren om in Europa in te zetten ter ondersteuning van de actieve troepen van operatie Atlantic Resolve. Een besluit daartoe is door president Joe Biden ondertekend.

Bron: BELGA

De Amerikaanse operatie Atlantic Resolve werd opgestart onder president Barack Obama, na de annexatie door Rusland van de Krim, en versterkt de Amerikaanse aanwezigheid in het oosten van Europa. De missie is bedoeld om de Oost-Europese lidstaten van de NAVO gerust te stellen en Rusland tegen te houden landen die met de VS geallieerd zijn binnen te vallen.

Het Amerikaanse militaire commando in Europa (EUCOM) liet intussen weten dat het bevel van de president niets wijzigt aan de troepensterkte van de VS in Europa. Het gaat niet om extra strijdkrachten, verklaarde luitenant-generaal Douglas Sims aan de pers. Wel is het zo dat de reservisten in de toekomst taken zouden kunnen overnemen die voorheen werden uitgevoerd door soldaten van een actieve eenheid. 

Of dit betekent dat de actieve troepen in Europa eventueel afgelost kunnen worden door reservisten, is onduidelijk. Maar het is, volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie, sowieso aan de bevelvoerders van EUCOM om te beslissen hoe de bevoegdheden worden verdeeld.

Volgens onder meer het nieuwsmagazine Politico toont de maatregel aan hoe veel de missie van het Amerikaanse leger in Europa en de inzet van meerdere, nieuwe eenheden na de Russische invasie in Oekraïne van de actieve strijdkrachten vergen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen