Pawel overleed half juni in het UPC in Duffel.© UPC

Onderzoek naar overlijden van dertiger in psychiatrisch centrum: “Ik wil weten wat er met mijn zoon is gebeurd”

Duffel, Mechelen -

Het Mechelse gerecht is een onderzoek gestart naar de dood van een 35-jarige man in het UPC (Universitair Psychiatrisch Centrum) in Duffel. De familie van de man zegt in HLN dat ze vooral wil weten wat er exact is gebeurd.

Theo Derkinderen

Na een opname op de spoedafdeling van het ziekenhuis belandde Pawel R. uit Mechelen half juni in het UPC in Duffel. De man kwam er op de afdeling crisisopname terecht maar werd er de dag nadien levenloos aangetroffen.

Omdat de familie heel wat vragen had bij het overlijden van Pawel, postte de mama van de man een bericht op Facebook. “Pawel was mijn trots. Hij zat vol plannen en had enorm veel dromen. Nooit heeft hij drugs gebruikt of nog maar een sigaret gerookt. Pawel was een kerel met het hart op de juiste plaats. Hij steunde zieke mensen financieel, net als kinderen die het nodig hadden. Zo zat Pawel nu eenmaal in mekaar”, schreef moeder Agata. “En plots had hij zelf hulp nodig. Een dipje, angst en stress. En zo belandde hij in het UPC. Helaas is hij daar overleden.”

De familie van Pawel wil nu vooral weten wat er precies is gebeurd. “Ik zou hem daags na zijn opname in het UPC gaan ophalen. Maar ik mocht hem niet meer zien. Eerst kreeg ik te horen dat hij sliep, maar dezelfde ochtend vertelde men mij dat Pawel overleden was. Ik wil dat de waarheid bovenkomt. Ik wil weten wat er met mijn zoon is gebeurd.”

Medeleven

Onmiddellijk na de feiten is er een onderzoeksrechter aangesteld om de omstandigheden rond de dood van de dertiger te onderzoeken. Dat onderzoek is volop lopende. Bij UPC laat men weten dat er volledige medewerking zal worden verleend aan het onderzoek. “Het overlijden van de patiënt heeft een diepe indruk op ons allemaal nagelaten. We betuigen dan ook ons oprecht medeleven aan de naasten en zorgverleners. Slachtofferhulp is ook betrokken om hen bij te staan”, reageert communicatieverantwoordelijke Jasper Delanoy. “De onderzoeksrechter zal nu in alle onafhankelijkheid en objectiviteit de toedracht van de feiten trachten te achterhalen. Zodra het onderzoek dat toelaat gaan we verder het gesprek aan met de familie.”

Volgens mama Agata had Pawel nog maar net een appartement gekocht en had hij nog heel wat toekomstdromen. “Te weten komen wat er precies is gebeurd, dat wordt ons levensdoel”, besluit de vrouw op sociale media. tdk

Wie met zwarte gedachten zit kan steeds terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of via zelfmoord1813.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners