Groene obligatie voor het eerst populairder dan fossiele schuldbeleggingen

Bedrijven en overheden haalden in 2023 tot nu toe meer geld op voor groene obligaties dan voor fossiel schuldpapier. Dat concludeert het Amerikaanse Bloomberg.

In de eerste helft van dit jaar werd bijna 350 miljard dollar opgehaald voor groene obligaties, tegenover nog geen 235 miljard dollar voor fossiele obligaties. Het is echter nog maar de vraag of de groene investeringen ook daadwerkelijk zullen baten voor het klimaat.

De analyse van Bloomberg laat zien dat de verhouding groene-fossiele obligaties vorige jaren nog andersom lag. Met name in 2020, het jaar dat de COVID19-pandemie uitbrak, overschaduwde het aantal fossiele schuldpapieren flink de groene obligatiemarkt. Ook in de jaren daarna waren leningen bedoeld voor fossiele projecten populairder, al werd het gat langzaamaan gedicht.

Ook klimaatwinst?

Of de populariteit van groene obligaties ook echt betekent dat de wereld verduurzaamt, wordt door experts nog betwist. Dat komt omdat groen schuldpapier vaak wordt uitgegeven door bedrijven die zich nog verbinden aan fossiele bezigheden. In een eerder interview met Change Inc. zei Karin Jakobsen, oprichter van BrightPensioen, daarover: “Als bedrijven bijvoorbeeld een fractie van hun investeringsgeld met groene obligaties ophalen terwijl ze voor het grootste deel van hun business nog gewoon grote financieringen ophalen om vervuilend bezig te zijn, dan kun je je afvagen hoeveel impact je als belegger creëert door groene obligaties te kopen.”

Ook is het vaak niet helemaal duidelijk waar het geleende geld precies aan wordt besteed. “Transparantie is een groot issue in deze markt”, aldus April Merleaux van Rainforest Action Network. “De energietransitie heeft meer financiering nodig, maar ik ben er niet van overtuigd dat die financiering moet gaan naar bedrijven die tegelijkertijd nieuwe kolencentrales aan het openen zijn.”

Meer