Oekraïense Leopard-tanks herstellen wordt plots een pak ingewikkelder

Berlijn heeft de pogingen gestaakt om in Polen een herstelplaats op te zetten voor door Duitsland gemaakte Leopard 2-tanks die aan Oekraïne werden geleverd. Aan de basis ligt een financieel geschil tussen beide landen. Het gevolg is dat beschadigde tanks nu tot in Duitsland of Litouwen moeten worden gevoerd voor een herstelling, een hele klus.

Waarom is dit belangrijk?

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van een leger is de logistiek. Zonder een goede logistieke keten geraken soldaten, munitie, voertuigen, voedsel en andere benodigdheden simpelweg niet waar ze moeten zijn. De vele westerse wapenleveringen aan Oekraïne brengen ook een serieuze logistieke operatie met zich mee, waarbij tegelijk moet uitgedokterd worden wat te doen met beschadigd materiaal.

Het plan: Al enkele maanden onderhandelden Duitsland en Polen, om samen de tanks te herstellen.

  • Om de reparaties sneller te kunnen uitvoeren, tekende Duitsland in april een intentieverklaring met Polen, om de tanks daar te laten herstellen. Polen zou instaan voor de reparaties en het voorzien van infrastructuur, Duitsland neemt de grootste kosten voor zich. De garages alleen zouden al 150 miljoen euro per jaar kosten, zo bevestigde Duits minister van Defensie Boris Pistorius.
  • Concreet
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer