© Victoriano Moreno, Boumediene Belbachir

Gratis naar Gustaph gaan luisteren of aanspoelen met Sven De Ridder: onze niet te missen toptips voor deze week

Antwerpen -

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Guy Van Vliet

1/Sven De Ridder spoelt aan in Elckerlyc

© Victoriano Moreno

De zomers zijn de laatste jaren een stuk zonniger, dankzij de hitkomedies van Sven De Ridder Company. Hoewel ze dit keer met Aangespoeld ook een behoorlijk natte komedie voorspellen. Het verhaal speelt zich dit keer af rond vijf mensen wiens cruise niet helemaal loopt zoals verhoopt: ze spoelen als schipbreukelingen aan op een onbewoond eiland. Ze lijken gedoemd om de rest van hun dagen samen door te brengen. Om de omstandigheden nog wat penibeler te maken, blijkt er op het eind toch een verwilderde zonderling te lopen, en die ziet de nieuwkomers liever niet komen. Stof genoeg om de lachers weer aan het feest te laten zijn.

www.svenderiddercompany.be

2/Op zoek naar de vijftigste Zomerhit

Gustaph.© Boumediene Belbachir

Zin om gratis te gaan kijken naar Maksim, The Starlings, Ozark Henry, Olivia, Berre, De Romeo’s, Jaap Resema en Gustaph? Of naar Pommelien Thijs, Niels Destadsbader, Stan Van Samang, Snelle, Kate Ryan en Sam Gooris? Dan moet je maandag en dinsdag in Blankenberge zijn, want daar staan ze op het podium van Zomerhit. VRT 1 en Radio 2 zoeken naar de nieuwe Zomerhit, een jaarlijkse traditie die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Dat gebeurt zes weken lang, met een programma dat gepresenteerd wordt door Niels Destadsbader en Siska Schoeters. Maandag en dinsdag worden de twee volgende afleveringen opgenomen en daarbij is publiek meer dan welkom, en het is nog gratis ook.

www.vrtmax.be

3/Parkies lanceert Rocket Guy

Rocket Guy.© Parkies

Gratis muziek is er ook met Rocket Guy, bij Parkies in het park Romeinse Put in Edegem. Zoals de naam doet vermoeden, is dit een eerbetoon aan Elton John. De toeschouwers mogen zich verwachten aan de grote hits van de flamboyante Britse artiest en daar hoort ook een behoorlijke portie glitter bij. Elton John gaf vorige week nog zijn afscheidsconcert, dus veel dichter dan Rocket Guy kan je bij zijn muziek niet meer komen. Your Song, Crocodile Rock, Goodbye Yellow Brick Road, Don’t Go Breaking My Heart: er is een royaal aanbod aan onvergetelijke hits om uit te putten. Guy Harris kruipt voor de gelegenheid in de huid van Elton John.

www.parkies.be

4/Rock-’n-roll circus in Groot Schijn

© Mark J. Robson

Nog meer rock-’n-roll, maar dan op een heel andere manier, bij Sabotage van NoFit State Circus. Wat er ook aan nieuwe dingen opduikt, circus blijft tot de verbeelding spreken van jong en oud. Dat is zeker het geval bij Sabotage, een show die in een circustent gespeeld wordt, in het kader van Zomer van Antwerpen. Het is de adem inhouden bij de luchtacrobatie, die begeleid wordt door livemuziek. Het visuele aspect wordt al evenmin vergeten. Geschikt voor de hele familie, met als bonus dat het publiek er met de neus opzit, heel dicht bij de artiesten. Zich afzettend tegen onrechtvaardigheid en vooroordelen, krijgt de voorstelling bovendien een maatschappelijk tintje.

www.zva.be

5/Belpop aan vooravond nationale feestdag

The Great Belgian Songbook.© Anneke D'Hollander

Met een Parkpop daags voor de nationale feestdag, is een greep uit de beste Belgische muziek meer dan op zijn plaats. Parkpop betekent een gratis concert met sterke muziek van eigen bodem, in het gezellige kader van de Mechelse Kruidtuin. The Great Belgian Songbook mag op 20 juli het publiek al een voorsmaakje geven van de aankomende feestdag. Jo Hermans en zijn muzikanten trakteren op een gulle greep uit de betere Belpop. Ze wagen zich aan Stromae, maar brengen net zo goed Balthazar of kiezen voor een terugblik met Soulsister. Als het publiek evenveel plezier beleeft als de band zelf, belooft dit een topavond te worden.

www.dezomerisvanmechelen.be

6/Publiek baas bij Music Maestro

De Wilden Boef.© De Zomer is van Mechelen

Fijn, al die concerten, maar misschien heb je het wel liever zelf een keer voor het zeggen. Dan is Het Predikheren in Mechelen zaterdagavond 15 juli dé uitgelezen plek. De Wilden Boef geeft het publiek namelijk het eerste woord in Music Maestro. Niet toevallig want De Wilden Boef is een improvisatietheatergroep, ontstaan uit de opleiding improvisatietheater van het Mechelse conservatorium. Het publiek kiest de liedjes voor Music Maestro en dat vormt dan de inspiratie voor De Wilden Boef. De groep gaat aan de slag met herinneringen, verhalen en andere ideeën, en vuurt die af op de toeschouwers, op basis van de aangereikte muziek.

hetpredikheren.mechelen.be

7/ Heksenzeep op Heksemiedag

© RR

De kleintjes kennen ongetwijfeld Heksemie, uit de heksenverhalen van Myriam Roelandt, met illustraties van Frodo De Decker. In het Prinsenpark in Retie kunnen ze de hele zomer kennismaken met het echte leven van Heksemie. Tijdens actieve boswandelingen krijgen de kinderen leuke opdrachten, maar ze komen onder meer alles aan de weet over een heksenbezem of wat er in een heksensoep moet. En misschien moeten ze zelfs hun eigen toverkrachten aanspreken. Op 18 en 27 juli zijn er nog heuse Heksemiedagen, waar de deelnemers leren om heksenzeep te maken of een bostoverstok te versieren. Gratis en geschikt voor heksen van 4 tot 104.

www.provincieantwerpen.be

8/ Jungle Jump

© Jungle Jump

Wat wil je het liefst in de tuin als je een kinderfeestje geeft? Een springkasteel natuurlijk, want daar leven kinderen zich maar al te graag op uit. Het geeft een idee van hoe leuk kinderen Jungle Jump zullen vinden voor een middagje spelplezier. Jungle Jump heeft zijn tenten, of beter luchtkastelen, dit weekend nog opgeslagen in het Nachtegalenpark. In het grote pop-upevent staan er meer dan veertig luchtkastelen waarop de kinderen naar hartenlust kunnen springen. Als het weer een beetje meezit, dan zijn de attracties met water een welkome verfrissing. Jungle Jump is geschikt voor kinderen van 3 tot 14 jaar.

www.junglejumpdays.be

9/Herkenbare hits gebracht door harmonie

© RR

Vroeger was er geen kermis of ander groot feest of je kon luisteren naar een concert van de plaatselijke harmonie op een kiosk. Gelukkig zijn de harmonieën nog altijd levendig en dat wordt bewezen in het park van Schoten. Daar verwent Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia het publiek op de nationale feestdag met een verrassend succes. Aan herkenbare hits, mee vertolkt door Luc Buys, is er zeker geen gebrek. Benieuwd hoe het stomende Radar Love van Golden Earring klinkt in een bewerking voor harmonie? Heb je het meer voor de soul van Sam & Dave? Of is de disco van Boney M. of de Belgische pop van Raymond van het Groenewoud meer je ding? Dat is dit een niet te missen concert.

www.schoten.be/zomer

10/Het verhaal achter het massagraf

© RR

Deze maand is het de laatste kans om de licht lugubere kijkkast met hondenskeletten te zien in het Antwerpse Provinciehuis. In 2019 onderzochten archeologen een rij kuilen in het Provinciale Domein Rivierenhof in Deurne. Tot hun verrassing vonden ze de skeletten van honderden honden, begraven aan het begin van de 20ste eeuw. Alsof al die dieren bijna tegelijk de dood vonden. Het klinkt als een detective en kostte ook historisch speurwerk om de gebeurtenissen te reconstrueren. Misdrijf, ziekte of andere oorzaak? Het hele verhaal wordt uit de doeken gedaan en de vondsten van toen zijn te bekijken, tot 28 juli in het Provinciehuis.

uitinvlaanderen.be