Associated Press
AFP or licensors

Indiase Chandrayaan-3-raket succesvol gelanceerd en op weg naar de maan

DeĀ Chandrayaan-3-raket van de Indiase ruimtevaartorganisatie (IRSO) is gelanceerd en onderweg naar de maan. Met de ruimtemissie wil India een rover op de zuidpool van de maan plaatsen, waar het onderzoek zal doen naar bevroren maanwater. De landing op de maan is gepland voor augustus. Als alles goed loopt, wordt India de vierde natie die op de maan kan landen.

De onbemande Chandrayaan-3-raket vertrok vanop een lanceerbasis inĀ Andhra Pradesh, een staat in het zuiden van het land. Eerst moet de raket uit de baan rond de aarde geraken, voor ze aan haar reis naar de maan kan starten. De landing op de maan is gepland voor augustus.Ā In totaal zal de missie dus iets meer dan een maand duren.

BEKIJK - Een succesvolle lancering van de Indiase Chandrayaan-3-raket naar de maan:

Videospeler inladen...

Onderzoek naar bevroren maanwater

Aan boord van Chandrayaan-3 bevinden zich een "orbiter" of satelliet, een maanlander en een "rover" of maanwagen. De satelliet wordt in een baan rond de maan gebracht en dient voornamelijk voor verkenningĀ en communicatie. De maanlander moet de rover veilig naar de zuidpool van de maan brengen en de rover zal het onderzoek op het maanoppervlak uitvoeren.Ā 

Als de rover veilig landt, zal dat de eerste keer zijn dat een landing op de zuidpool van de maan slaagt. Dat gebied is bijzonder interessant voor wetenschappers, omdat ze er onderzoek kunnen doen naar bevroren maanwater. Zo kunnen ze nagaan of het mogelijk is om een maanstation op de maan te onderhouden.

De Indiase presidentĀ Narendra Modi was niet aanwezig bij de lancering. Hij is momenteel te gast in Frankrijk, waar de Fransen de nationale feestdagĀ quatorze juillet vieren. Op Twitter schreef hij wel dat 14 juli "in gouden letters" in de geschiedenisboeken van India zal staan.

Exclusief maanclubje

Tot nu toe slaagden alleen de Verenigde Staten, de ondertussen verdwenen Sovjet-Unie en China erin om succesvol op de maan te landen.Ā Als de missie slaagt, zal India nummer 4 worden. De wetenschappers die de missie leidden, wilden alvast niets aan het toeval overlaten. Voor de lancering brachten ze een miniatuurversie van de raket naar een populaire tempel in de regio, om een hogere vorm van zegen te vragen.

De Indiƫrs zijn niet de enigen die tot het exclusieve maanclubje willen behoren. In april mislukte de landing van een Japans privƩbedrijf, dat ook een ruimtetuig op de maan wilde plaatsen. Hetzelfde overkwam een Israƫlische non-profit in 2019. Toen werd het ruimtetuig vernietigd door de schok van de landing.

Datzelfde jaar probeerde India al een "rover" of maanwagen op de maan te landen met Chandrayaan-2, maar die poging mislukte. De maanwagen kwam in een baan rond de maan terecht, maar verloor het contact met de maanlander en stortte neer. Uiteindelijk bleek dat een softwarefout de oorzaak van de crash was. De satelliet die Chandrayaan-2 in een baan rond de maan stuurde, is wel nog steeds actief.

Associated Press

Ruimtenatie India

India zet de laatste jaren steeds meer in op de ruimte-industrie. Als vijfde grootste economie ter wereld, wil de nationalistische regering van Modi tonen dat het de kennis en technologie heeft om met de "grote jongens" te spelen. Tijdens Modi's bezoek aan de Amerikaanse president Biden werden onder meer afspraken gemaakt voor een eerste Indiaas bezoek aan het Internationaal Ruimtestation ISS.Ā 

Verschillende landen en private bedrijven stuurden ook vanuit India hun materiaal de lucht in. De laatste 5 jaar verdiende de Indiase ruimtevaartorganisatie (IRSO) al meer dan 11,9 miljoen euro aan lanceringen van buitenlandse satellieten. Ook Belgiƫ liet al een satelliet vanuit India lanceren, namelijk de PROBA-1 in 2001.

De regering gebruikt de resultaten van het ruimte-onderzoek onder meer voor praktische doeleinden. Zo kan ruimte-onderzoek helpen om het weer op een meer accurate manier te voorspellen, zodat het land zich kan voorbereiden op overstromingen of periodes van extreme droogte. Satellieten helpen dan weer voor communicatie in meer afgelegen gebieden.

Meest gelezen