Alken-Maes

Bierbrouwer Alken-Maes investeert fors om CO2-uitstoot van mouterij in Puurs-Sint-Amands te verlagen

Bierbrouwer Alken-Maes neemt maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen in haar mouterij in Puurs-Sint-Amands. Om de uitstoot van 33.000 ton CO2 per jaar naar beneden te halen, doet de bierbrouwer een investering van ruim 100 miljoen euro en belooft het onder meer om haar productie te laten draaien op warmtepompen.

Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands stoot het meeste CO2 uit van alle mouterijen van bierbrouwer Alken-Maes: in totaal zo'n 33.000 CO2 per jaar. "Om klimaatneutraal te worden moeten onze energiebronnen, elektriciteit en warmte, duurzaam worden", zegt Johan Vissenaekens, Technology Manager bij Alken-Maes.

Warmtepompen

De bierbrouwer trekt in totaal 100 miljoen euro uit om haar productie duurzamer te maken. Een deel ervan wordt gebruikt voor de komst van een nieuwe droger om gerst te vermouten. "Die wordt uitgerust met een energie-eiland met daarin een warmtepomp die de energie van warme lucht overzet op water", zegt ingenieur Stijn Tailleu. "Dat water komt terecht in een nieuw circuit zodat we die energie kunnen hergebruiken."

Een andere hap van het budget zal de komende jaren gebruikt worden om de CO2-uitstoot bij de bestaande productie naar beneden te halen. Daar zullen de huidige gasbranders op termijn verdwijnen en vervangen worden door warmtepompen en een biogascentrale. "Met alle investeringen samen kunnen we de uitstoot van de mouterij in 2027 reduceren en volledig neutraliseren", besluit Vissenaekens.

Meest gelezen