Prins Laurent reageert op aanklacht voor fraude, afpersing en onwettige beïnvloeding: “Pathetische paniekreactie”

De investeringsmaatschappij van de Libische overheid heeft een strafklacht neergelegd tegen prins Laurent. Het LIA beweert dat de prins probeerde om een openstaande schuld te laten vereffenen door te zeggen dat hij de rechtsgang in België kon beïnvloeden. De prins blijft er rustig onder: “Het is niet de eerste keer.”

De zaak gaat terug tot 2008, toen de vzw GSDT van prins Laurent miljoenen investeerde in een herbebossingsproject in Libië. Maar toen het regime van de Libische leider Khaddafi in 2011 viel, kwam er niets meer van dat project terecht. Sindsdien vordert Laurent zowat 50 miljoen euro terug van LIA, dat in naam van de Libische overheid de investeringen beheert.

Het LIA beweert nu dat prins Laurent “onaanvaardbare druk” uitoefende om het geld terug te vorderen. “De strafrechtelijke klacht die we hebben ingediend, beschuldigt prins Laurent van fraude en afpersing”, zegt advocaat Christophe Marchand, die LIA vertegenwoordigt. “Verder beweren we dat prins Laurent ongepaste invloed heeft gebruikt om te proberen onze cliënt onder druk te zetten om hem een groot geldbedrag te betalen voor een geschil dat volgens ons niets met onze cliënt te maken had.”

LEES OOK. Prins Laurent, het kleurrijkste lid van onze koninklijke familie: over de geldzorgen, de grote blunder en het mysterie Wendy van Wanten

Prins Laurent zou tijdens een onderhoud met een Libische diplomaat gezegd hebben dat hij invloed kon uitoefenen op het Belgisch rechtssysteem in een strafzaak tegen dr. Ali Mohammed Hassan, CEO van het LIA. “We hebben het bewijsmateriaal in deze zaak zorgvuldig geanalyseerd, wat schokgolven door de Belgische koninklijke familie zou moeten sturen en internationaal vragen zou kunnen oproepen over de onafhankelijkheid van het rechtssysteem in België in deze zaak”, zegt Marchand. “We benutten alle juridische mogelijkheden die de Belgische rechtbanken ons bieden. We hebben geen andere keuze dan een strafzaak te beginnen tegen prins Laurent.”

Prins Laurent zelf blijft rustig onder de strafklacht. “Het is niet de eerste keer”, zegt hij. Want de saga met de Libiërs, van wie hij 50 miljoen euro terug eist, duurt nu al vele jaren.

Ook zijn advocaat stuurt een reactie de wereld in. “Het is pathetisch”, zegt Laurent Arnauts, de advocaat van prins Laurent. “De Libische hoogwaardigheidsbekleders proberen hun gezicht te redden omdat ze pas voor de dertiende keer verloren hebben in een rechtbank in België, Italië en Luxemburg. Het hof van Beroep heeft pas de inbeslagname bevestigd van 15 miljard euro aan tegoeden van de LIA. De klacht lijkt een paniekreactie.”

Het Koninklijk Paleis laat weten dat het niet kan reageren op lopende gerechtelijke procedures.

(kba) 

Prins Laurent in 2013 in Israël.© Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen