2015 Mark G. Renders

Libisch staatsfonds dient strafklacht in tegen prins Laurent, "Dit is pathetisch, ik heb al tien keer gewonnen", reageert de prins

Het Libische staatsinvesteringsfonds LIA heeft een strafklacht ingediend tegen prins Laurent. Dat hebben de Brusselse advocaten van het fonds laten weten. Volgens hen heeft Laurent zich schuldig gemaakt aan onder meer afpersing en ongeoorloofde druk. De prins heeft al jarenlang een juridisch conflict met het Libische fonds over een herbebossingsproject dat is misgelopen. Zijn advocaat en de prins zelf lijken niet onder de indruk van de klacht.

We moeten al terug naar 2008 toen een contract werd ondertekend tussen een vzw van prins Laurent en de Libische overheid (toen nog onder kolonel Khaddafi) over een bebossingsproject in het Noord-Afrikaanse land. Maar enkele jaren later verbrak de nieuwe Libische minister van Landbouw plots eenzijdig het contract. Kort daarna viel ook het regime van kolonel Khaddafi.

BEKIJK - Het Libische staatsinvesteringsfonds LIA heeft een strafklacht ingediend tegen prins Laurent:

Videospeler inladen...

Laurent trok naar de rechter om de Libische contractbreuk aan te vechten. Met succes: zowel in eerste aanleg als in beroep kreeg hij gelijk. Zijn vzw heeft recht op 37 miljoen aan schadevergoeding, plus intresten. Het bedrag is intussen opgelopen tot zo'n 67 miljoen euro. Maar dat geld heeft de prins tot op vandaag niet gezien.

Vorige week kwam er dan een uitspraak van de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI), in het kader van een strafonderzoek tegen het Libische staatsfonds. De KI bevestigde de inbeslagname van liefst 15 miljard euro dat het Libische staatsfonds LIA heeft uitstaan bij de financiële instelling Euroclear in Brussel, net als het internationaal aanhoudingsbevel tegen de CEO van LIA.

Een uitspraak "die over de hele lijn gunstig is voor de prins", klinkt het bij het Libische staatsfonds. De advocaten van LIA hebben nu een strafklacht ingediend tegen prins Laurent, wegens fraude en afpersing. Volgens hen zijn er aanwijzingen dat Laurent ongeoorloofde druk heeft uitgeoefend. "We hebben het bewijsmateriaal in deze zaak zorgvuldig geanalyseerd. Dit zou schokgolven door de Belgische koninklijke familie moeten sturen en internationaal vragen kunnen oproepen over de onafhankelijkheid van het Belgische rechtssysteem in deze zaak", klinkt het.

Bekijk de volledige "Pano"-reportage "De strijd van prins Laurent" uit 2019 hier:

Videospeler inladen...

De prins reageert

"Het is pathetisch", reageert meester Laurent Arnauts, de advocaat van prins Laurent. "De Libische hoogwaardigheidsbekleders proberen hun gezicht te redden omdat ze net voor de 13e keer hebben verloren voor de Belgische, Italiaanse en Luxemburgse rechtbanken." Volgens meester Arnauts is er geen sprake van afpersing en de bewering dat de prins onrechtmatige beïnvloeding zou hebben gedaan is volgens hem "nog minder ernstig".

Ook de prins zelf lijkt niet onder de indruk van de klacht. "Ik heb al 10 keer gewonnen voor de rechtbank. Het is niet de eerste keer dat Libië een klacht indient. Ze willen niet betalen en daarom doen ze dit. Ik heb geweigerd om hen sjoemelgeld te betalen, en daarom zijn ze razend."

Meest gelezen