IN KAART - Hitte houdt aan in Zuid-Europa: zo warm wordt het op jouw vakantiebestemming

Wie op reis vertrekt naar een zonnige bestemming aan de Middellandse Zee, zal waarschijnlijk terechtkomen in een spreekwoordelijke bakoven. Grote delen van Zuid-Europa kreunen dezer dagen onder de hitte. Hoe warm is het momenteel op populaire vakantiebestemmingen en waar kun je terecht voor verkoeling?

Het is niet abnormaal dat het warm is aan de Middellandse Zee in de zomermaanden: het zomerweer is voor veel toeristen dan ook dé hoofdreden om er op vakantie te gaan, maar de laatste dagen en weken krijgen zonnekloppers wel erg veel zon voor hun geld. Tegelijk is het lang niet overal (even hard) puffen en zweten. 

Hieronder vind je een reeks populaire bestemmingen in en rond de Middellandse Zee en de voorspelde temperaturen in graden Celsius voor de komende week. We hebben de toeristische bestemmingen gebundeld per land. De kaartjes laden niet altijd meteen, de pagina herladen kan helpen.

Italië

Wie naar Italië trekt, bereidt zich beter voor op hoge temperaturen. Voor meer dan 20 Italiaanse steden is op dit moment code rood afgekondigd vanwege de hitte die er de komende dagen verwacht wordt.

Het gaat om Ancona, Bari, Bologna, Brescia, Cagliari, Campobasso, Catania, Civitavecchia,  Firenze, Frosinone, Latina, Messina, Milaan, Napels, Palermo, Perugia, Pescara, Rieti, Rome, Turijn, Trieste, Venetië, Verona en Viterbo. 

Met code rood waarschuwt het Italiaanse ministerie van Gezondheid voor mogelijk negatieve effecten op de gezondheid, ook voor gezonde mensen. Er wordt aangeraden om tussen 11 en 18 uur zoveel mogelijk uit de zon te blijven.

Het is al dagenlang heet, maar de temperatuur heeft gisteren een hoogtepunt bereikt in Italië. Op verschillende plaatsen bereikte de temperatuur recordhoogtes. In Rome steeg de temperatuur tot 41,8 graden, dat is meer dan een graad warmer dan het vorige record.

In het zuiden van Italië was het nog warmer. Op sommige plaatsen in Sicilië was het 43 graden, in de zuidelijke delen van Sardinië 44 graden.

Ziekenhuizen in heel Italië hebben een sterke stijging gezien in het aantal mensen dat dringende medische zorg zoekt door de hitte.

Spanje

In Spanje is vandaag code rood voor hitte afgekondigd in de regio's Aragon, Catalonië, Emporda, Huesca, Lleida, en op Mallorca. Vooral in het noordoosten rond Zaragoza wordt het vandaag snikheet met temperaturen tot 44 graden, maar ook steden in het zuiden, zoals Sevilla, Malaga en Cordoba flirten deze week vaak met de 40 graden.

De Spaanse eilanden geven een wat dubbel beeld: op de Balearen (Mallorca, Ibiza, Formentera en Minorca) liggen de temperaturen deze week tussen de 34 en 40 graden. Op de Canarische Eilanden is het dan weer gevoelig frisser. Niet onlogisch, want die liggen in de Atlantische Oceaan. Daar spreken we over temperaturen van eind de 20 graden.

Door de aanhoudende droogte werd het eiland La Palma zaterdag getroffen door een grote bosbrand. Die is intussen onder controle, zegt de brandweer. De afgelopen uren is de wind afgenomen en het is iets minder warm dan de vorige dagen.

Het vuur heeft al zeker 4.600 hectaren in de as gelegd. Meer dan 4.200 inwoners zijn geëvacueerd. Honderden brandweerlieden en tien blusvliegtuigen zijn ingezet om de brand te bedwingen. De volgende dagen gaat de temperatuur op La Palma opnieuw de hoogte in. 

AFP or licensors

Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk is het zomers warm. MeteoFrance heeft code oranje afgekondigd in het zuiden van de Provence. In het noorden van de regio geldt code geel. Wie het theaterfestival van Avignon overweegt, houdt de komende dagen ook best rekening met temperaturen rond 35 graden. Aan de Côte d’Azur is het om en bij de 30 graden.

Griekenland

Griekenland is wel wat hete zomers gewoon, maar in het binnenland wordt het wel erg warm, met bosbranden nabij Athene tot gevolg. Ook het eiland Rhodos werd getroffen. 

Het meteorologisch instituut waarschuwt zelfs voor temperaturen tot 43 graden in het binnenland dit weekend. In de hoofdstad Athene flirten volgend weekend de temperaturen met 40 graden, net als vorig weekend. Bezienswaardigheden als de Akropolis gaan er (vroeger) dicht wegens het hete weer.

De autoriteiten adviseren de burgers dan ook om veel water te drinken, de schaduw op te zoeken en om bijvoorbeeld niet te gaan hardlopen. Mensen met zware beroepen mogen niet werken tussen 12 uur en 17 uur. 

Turkije

Het is bakken en braden aan de Turkse Rivièra. Heb je er een all-inclusive geboekt? Dan kun je maar beter maximaal (alcohol- en cafeïnevrije) drankjes halen tegen de uitdroging. In Antalya bijvoorbeeld wordt het vlot meer dan 40 graden Celsius.

Ook in andere delen van Turkije wordt het warm. In Izmir kan de temperatuur ook oplopen tot bijna 40 graden. Voor verkoeling trek je in Turkije beter op citytrip naar Istanbul, waar het kwik iets lager schommelt.

Cyprus

Op Cyprus wordt het heet. Hoofdstad Nicosia zal deze week niet frisser worden dan 40 graden. Wie de verkoeling en rust van de drukke stranden zoekt, trekt op het eiland beter richting het Troödosgebergte. Daar is het meestal een pak frisser. De Cypriotische overheid raadt wel aan uiterst voorzichtig te zijn in bossen, om te voorkomen dat er bosbranden uitbreken. 

Portugal

In Portugal wordt het alleen in het uiterste zuiden bakken deze week. In Faro worden temperaturen voorspeld tot 35 graden. In de rest van het land verwacht men aangenaam vakantieweer. Denk aan temperaturen tussen de 25 en 30 graden op Madeira en in Lissabon. Ideaal weer dus om de heuvels en honderden trappen in de Portugese hoofdstad te beklimmen.

In het noorden liggen de temperaturen iets lager. In Porto bijvoorbeeld schommelt het kwik tussen de 20 en de 25 graden. 

Kroatië

De Kroatische weerdienst heeft code rood voor hitte afgekondigd aan de Dalmatische kust. In Zadar en Split voorspellen ze temperaturen boven de 35 graden. In Dubrovnik blijft het een paar graden koeler.

In het oosten van het land geldt code oranje. Vooral ouderen en kleine kinderen worden aangeraden waakzaam te zijn en voldoende water drinken. Tegelijk zijn er in het land al verschillende kleinere natuurbranden uitgebroken.

Malta

Op eilandstaat Malta wordt het heet: temperaturen van om en bij de 40 graden Celsius. De gevoelstemperatuur ligt volgens de Maltese meteorologische dienst, die code oranje voor hitte heeft afgekondigd, nog enkele graden hoger. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die op Sicilië. Niet onlogisch, want het eilandje ligt geografisch vlakbij.

Elders in Europa

Het warme weer slaat niet alleen toe op de klassieke zonbestemmingen in en rond de Middellandse Zee.

Ook in de Balkan is het zinderend heet. In het grootste deel van die regio is code oranje van kracht: van Kosovo tot Noord-Macedonië. In het grootste deel van Servië geldt code rood. Ook in Bulgarije, Hongarije, Roemenië en Moldavië is en blijft het voorlopig erg warm.

Ook in Centraal- en Oost-Europa is het lokaal erg warm. In Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen is het de afgelopen tijd al erg heet geweest. Daar kunnen de temperaturen ook deze week weer erg oplopen. Denk aan de tweede helft van de 30.

Jongen zoekt verfrissing in het water in Skopje, Noord-Macedonië

Meest gelezen