AP

Belgische "AI-tovenaar" Chris Umé heeft begrip voor AI-angst in Hollywood, "maar technologie biedt ook kansen"

Na de scenarioschrijvers zijn ook de Hollywoodacteurs mee beginnen te staken. Ze eisen betere arbeidsvoorwaarden én bescherming tegen de opkomst van artificiële intelligentie. Is die angst terecht? "Een acteur vervangen kan nog niet, maar er moeten wel duidelijke regels komen", zegt Limburger Chris Umé van Metaphysic.ai, een wereldspeler op vlak van AI.

Zo'n 160.000 acteurs hebben het werk neergelegd. Daarbij ook bekende gezichten als Matt Damon en Meryl Streep. Ze sluiten zich aan bij de meer dan 11.000 scenario-schrijvers die al twee maanden lang staken voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden.

De acteurs en scenarioschrijvers vrezen ook voor de opkomst van artificiële intelligentie. Ze willen duidelijkere regels rond de technologie en vrezen dat ze op termijn vervangen zullen worden.

BEKIJK - Fran Drescher, boegbeeld van de grote acteursstaking:

Videospeler inladen...

"AI kan niets uit zichzelf"

Volgens Chris Umé is dat alvast nog niet mogelijk. De Limburger is eigenaar van het bedrijf Metaphysic.ai. Op vlak van "deepfakes", het artificieel nabootsen van gezichten, behoort dat bedrijf bij de top. Hij verbaasde de hele wereld door tijdens de finale van "America's got talent" Elvis Presley weer tot leven te wekken. Of toch digitaal.

BEKIJK – Elvis komt weer tot leven en treedt op met de jury:

"AI kan nog niets op zichzelf", legt hij uit aan VRT NWS. "De technologie wordt nog altijd aangestuurd door iemand die ze instructies geeft. Momenteel kan AI acteurs nog niet vervangen. Of dat ooit gaat kunnen, weet ik nog niet."

Metaphysic werkt momenteel aan een film met Tom Hanks. Met hun technologie slagen ze er onder meer in hem te verjongen. "Er is wel een reden waarom hij zelf nog speelt", zegt Umé. "Menselijke expressie, emotie en interpretatie spelen een rol in kunstvormen die AI niet kan."

De technologie om van bestaande modellen video's uit het niets te maken bestaat wel degelijk, maar die zijn volgens Umé nog niet stabiel genoeg. "Er zit ook geen logica in die filmpjes."

Chris Ume bij premier Alexander De Croo (Open VLD).
James Arthur Photography

Eigenaar van je identiteit

Toch begrijpt Umé dat de acteurs zich zorgen maken. Artificiële intelligentie wordt getraind op basis van data. In het geval van acteurs bevat die data voorgaande acteerprestaties. Acteurs vrezen dat hun werk zomaar gebruikt wordt voor modellen om AI-tools sterker te maken.

"Momenteel zijn daar geen regels rond. Eigenlijk mag dat ook niet zomaar. Iemand is eigenaar van die beelden en die moet daar toestemming voor geven."

Umé gaat met zijn bedrijf nog een stapje verder. Zij pleiten ervoor dat iedereen eigenaar is van diens "likeness", oftewel de digitale identiteit. "Binnen enkele jaren kan iedereen een digitale tweeling van eender wie aanmaken. Dat bestaat nog niet, maar ik begrijp dat acteurs daar ook bang voor zijn. De acteurs staken voor meer regels daarover. Daar ben ik mee akkoord."

Nieuwe deuren

Bovendien gaat de ontwikkeling van artificiële intelligentie gewoon door, zegt Umé. "Het is een evolutie die we niet kunnen stoppen en mensen weten niet altijd wat er op ons afkomt. Dat is angstaanjagend."

Toch brengt de technologie ook positieve ontwikkelingen met zich mee, benadrukt hij. Umé geeft enkele voorbeelden. "Als een acteur zijn stem kwijt is, kan AI die teruggeven. Je zou films ook interactiever kunnen maken. We kunnen een acteur ook elke taal laten spreken." 

Met andere woorden: Als de film "Troy" ooit een remake krijgt, zou Brad Pitt in het Oud-Grieks kunnen praten, zonder opleiding klassieke talen. 

Films zullen ook goedkoper zijn om te produceren. "We maken nu met 40 à 50 mensen een film op enkele maanden tijd. Normaal heb je daar 3 à 5 jaar en honderden mensen voor nodig." Of dat niet vooral de filmstudio's ten goede komt, is maar de vraag.

Technologische evoluties kunnen het aantal werknemers inderdaad verminderen, zegt Umé. "Maar het is belangrijk om te erkennen dat technologische vooruitgang zowel voordelen als uitdagingen met zich meebrengt. We moeten een evenwicht vinden tussen de efficiëntie van AI, terwijl we de belangen van werknemers beschermen, bijvoorbeeld door omscholing."

Meest gelezen