Digiwatte? Met nieuwe programma's en handige filmpjes willen VRT en Vlaamse overheid meer mensen digitaal op weg helpen

VRT breidt het komende jaar haar aanbod rond digitale vaardigheden en mediawijsheid uit. Daarvoor krijgt de omroep twee miljoen euro steun van de Vlaamse overheid. Met dat geld komen er een reeks acties en een aantal nieuwe programma's die voor meer digitale inclusie moeten zorgen.

Ongeveer 40 procent van de Vlamingen heeft beperkte digitale vaardigheden, 1 op de 2 Vlamingen is digitaal kwetsbaar. Dat blijkt uit een studie van de Koning Boudewijnstichting. Een steeds groter deel van de Vlaamse bevolking loopt achterop met digitale vaardigheden. 

Daarom slaan VRT en de Vlaamse overheid de handen in elkaar. Minister van Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) maakt samen met minister van Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V), 2 miljoen extra middelen vrij waarmee de publieke omroep aan de slag kan. Daarnaast investeert VRT zelf al 2 miljoen euro in dit project.

Hoe zal de omroep dat bedrag precies spenderen? In de eerste plaats zal VRT zijn eigen digitale platformen zo laagdrempelig mogelijk maken. Daarnaast wil ze de digitale vaardigheden van de brede bevolking mee helpen ontwikkelen. Mediawijs, het Vlaams kenniscentrum voor digitale inclusie, zorgt daarbij voor expertise. 

In dat kader plant VRT het komende jaar 10 initiatieven om de digitale inclusie te bevorderen. In de zomer kun je bij "Radio2 aan zee" in Blankenberge een spel spelen over digitale weetjes rond onder meer mediaconsumptie. De actie krijgt ook een plek op andere evenementen van de publieke omroep, zoals De Warmste Week.

Programma's op radio en tv

Ook op tv, radio en de verschillende digitale platforms zal VRT inzetten op de vele digitale vraagstukken. Presentatrice Linde Merckpoel maakt een reeks waarin ze op zoek gaat naar oplossingen voor digitale problemen. Haar video's krijgen een plek op VRT MAX en zullen te zien zijn op VRT 1 en op sociale media.

Op de zender VRT 1 komt er een kort infomagazine over cybersecurity. Tim Verheyden maakt voor Canvas een documentaire over de impact van digitale technologie op mens en maatschappij. In het voorjaar van 2024 gaat het VRT 1-progamma "Factcheckers" met Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken op tour.

Ook "De inspecteur" op Radio2 en "Generation m" op MNM komen verschillende digitale kwesties aan bod. Samen met Ketnet probeert Radio2 de Vlaming te overtuigen voor vrijwilligerswerk als zogenoemde digihelper, iemand die mensen helpt met digitale vragen en problemen.

Digiwatte?

Deze initiatieven komen naast degene die VRT het afgelopen jaar al nam. Zo hielp Linde Merckpoel in "Iedereen beroemd" digitale struikelblokken op te lossen. In de dagelijkse fictiereeks Thuis op VRT 1 zijn verschillende verhaallijnen rond het thema verwerkt. Personages helpen elkaar bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden.

Samen met het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid ontwikkelde VRT nieuw educatief videomateriaal. In de reeks "Digiwatte?" leggen VRT-gezicht Showbizz Bart en Kim Debrie van Radio2 op een eenvoudige manier uit hoe je kunt werken met diverse digitale toepassingen. Dat programma is bovendien ook met Vlaamse Gebarentaal (VGT) gemaakt. Het is is te vinden op VRT MAX en op antenne. 

De filmpjes leren hoe je kan mailen, online bankieren en hoe je je online kan identificeren. Deze video’s worden uitgezonden op VRT 1 en zijn ook te bekijken op VRT MAX. De publieke omroep maakt het komende jaar nog een hele reeks nieuwe filmpjes.

Actieplan van de Vlaamse Overheid

De Vlaamse overheid komt langs hun met een actieplan, genaamd "Iedereen digitaal". Hiervoor werkt ze onder andere samen met lokale besturen en sociale partners. Daarnaast wordt er ook veel belang gehecht aan mediawijsheid. 

"Digitalisering zorgt voor veel mogelijkheden", zegt Bart Somers, Vlaams minister van Gelijke Kansen. "We zien echter dat niet iedereen makkelijk kan functioneren in een digitale wereld. Daarom zetten we vanuit Vlaanderen onze schouders onder dit project. 

Meest gelezen