ImageGlobe

Belastingaangifte nog niet klaar? Vandaag is de laatste dag: 10 antwoorden op de meest gestelde vragen

Tot één minuut voor middernacht heb je vandaag nog tijd om je belastingaangifte in te dienen via Tax-on-web. Dat geldt vanaf dit jaar ook voor wie zijn eenvoudige aangifte laat doen door een professionele boekhouder. Alleen voor complexe aangiftes is er nog tijd tot 18 oktober. Wij helpen uitstellers en vergeetachtigen met 10 antwoorden op de meest gestelde vragen.

1. Wie heeft nog tijd tot 18 oktober?

Enkel voor complexe aangiftes is er nog tijd tot 18 oktober. Bij die complexe aangifte moet er dan sprake zijn van "specifieke inkomsten". Die "specifieke inkomsten" zijn: winsten, baten, bezoldigingen van bedrijfsleiders, bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten en/of buitenlandse beroepsinkomsten. Als dat allemaal niet het geval is, moet je vandaag indienen.  

2. Ik heb een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen: wat moet ik doen?

Controleer nauwkeurig of je gegevens juist en volledig zijn. Is dat het geval? Dan hoef je niets te doen of terug te sturen. Er is geen enkele bevestiging nodig. Je zult je aanslagbiljet ontvangen met je belastingberekening op basis van de gegevens in dit voorstel.

Zijn je gegevens onjuist of onvolledig, verbeter dan het voorstel online, via MyMinfin (Tax-on-web). Je hebt daarvoor de tijd tot vanavond. Als je een beroep doet op een boekhouder, heeft hij of zij ook tot vanavond de tijd om je voorstel via Tax-on-web te wijzigen, behalve wanneer je "specifieke inkomsten" hebt, dan is er nog tijd tot 18 oktober.

3. Ik heb mijn voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangen. Wanneer ontvang ik mijn terugbetaling?

De FOD Financiën moet je eerst op de hoogte brengen van de definitieve berekening van de belasting. Dit gebeurt via het "aanslagbiljet" dat je tussen augustus 2023 en juni 2024 ontvangt.

De datum van de terugbetaling staat op je aanslagbiljet vermeld.

4. Ik heb mijn aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte niet per post ontvangen, wat moet ik doen?

Je aangifte of voorstel van vereenvoudigde aangifte is online beschikbaar, via MyMinfin. 

5. Ik moet meer betalen of krijg minder terugbetaald dan vorig jaar. Nochtans is mijn situatie niet veranderd. Waarom dit verschil?

Je hebt mogelijk minder bedrijfsvoorheffing betaald. Dat is het bedrag dat elke maand van je loon of pensioen wordt ingehouden. Het is een soort voorschot op het eindbedrag van je belasting. 

Heb je minder bedrijfsvoorheffing betaald, dan zal je dat mogelijk moeten bijbetalen. Controleer dit door het bedrag van je voorheffing van de twee voorgaande jaren te vergelijken.

6. Zal ik moeten bijbetalen of krijg ik geld terug?

Als je een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangt, staat het bedrag van je belasting in het voorstel.

Voor je je aangifte via MyMinfin (Tax-on-web) verzendt: klik op "Berekenen van de belastingen" in het menu bovenaan het scherm.

Als je je aangifte al verzonden hebt: in Tax-on-web klik je onder "Mijn documenten" op de knop "Berekenen" naast je aangifte.

Je kunt je belastingen ook anoniem berekenen met de tool "Tax-Calc" van de FOD Financiën.

Pas op: in alle gevallen gaat het om een schatting van je belasting. Het (definitieve) bedrag op je aanslagbiljet kan soms verschillend zijn.

7. Kan ik hulp krijgen bij het invullen van mijn belastingbrief?

Op de website van de FOD Financiën vind je veel uitleg over de verschillende rubrieken van de belastingaangifte. Je kon ook de belastingdienst bellen, maar dat lukt vandaag niet meer.

8. Hoe moet ik mijn hypothecaire lening aangeven?

In MyMinfin Tax-on-web zijn sommige codes zijn al vooraf ingevuld. Daarnaast word je stap voor stap begeleid bij het invullen van de andere codes. Ook alle attesten van je hypothecaire leningen en levensverzekeringen zijn makkelijk te raadplegen via de website.

Meer info over vind je bij de specifieke FAQ’s voor de hypothecaire leningen.

9. Ik heb mijn pensioenfiche nog niet ontvangen. Wat moet ik doen?

De Federale Pensioendienst stuurt niet meer automatisch een pensioenfiche per post op. Je hebt deze ook niet nodig als je een voorstel van vereenvoudigde aangifte ontvangt. Ook als je je aangifte via MyMinFin invult, heb je de fiche niet nodig.

Als je je pensioenfiche wil raadplegen, kan je je fiche vanaf nu downloaden in MyPension of MyMinfin.

10. Mijn minderjarig kind heeft een aangifte ontvangen. Wat moet ik doen?

Je kind heeft waarschijnlijk vorig jaar een inkomen gehad (bv. een studentenjob). Je kind moet dan een eigen aangifte indienen, met vermelding van dit inkomen, ongeacht de leeftijd.

Je kan de aangifte invullen door met de identiteitskaart en pincode van je kind in te loggen op MyMinFin. Is je kind ouder dan 16? Dan kan je ook via de itsme-account inloggen.

BEKIJK - VRT NWS Live - Francis Adyns van de Overheidsdienst Financiën en onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck beantwoorden al uw vragen over de belastingaangifte in de webstudio:

Videospeler inladen...

Meest gelezen