Minister Verlinden, eurocommissaris Timmermans, minister Morreale en burgemeester Bacquelaine aan de Vesder

Twee jaar na de overstromingsramp: Europa houdt eerste herdenkingsdag voor slachtoffers van klimaatcrisis in Chaudfontaine

In Chaudfontaine, één van de Waalse plaatsen die twee jaar geleden getroffen werden door de zware overstromingsramp, is vandaag de eerste Europese herdenkingsdag gehouden voor slachtoffers van wereldwijde klimaatcrisis. Bij die natuurramp kwamen in ons land 39 mensen om het leven. 

Dag op dag twee jaar geleden werd België samen met onze buurlanden getroffen door zware overstromingen. De Europese Unie grijpt deze natuurramp aan om van 15 juli een jaarlijkse herdenkingsdag te maken voor de slachtoffers van de wereldwijde klimaatcrisis, zo kondigde Europees commissaris Frans Timmermans deze week aan.

BEKIJK - Europees commissaris Frans Timmermans over het toekennen van de herdenkingsdag op 15 juli:

Videospeler inladen...

“Precies twee jaar geleden werden vier EU-lidstaten getroffen werden door zware regenval waarbij enorme hoeveelheden water op één gebied vielen. Als gevolg daarvan, vooral in België en Duitsland. Meer dan 200 mensen lieten daarbij het leven. Dit werd duidelijk veroorzaakt door de klimaatcrisis”, aldus de Nederlandse EU-politicus.  

Minuut stilte

Deze eerste Europese herdenking van klimaatslachtoffers, in Chaudfontaine, vond vanochtend plaats in het bijzijn van onder andere Europees commissaris Frans Timmermans, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en Waals minister van Werk Christie Morreale (PS).

De politici ontmoetten familieleden van slachtoffers, reddingswerkers, wetenschappers en politici. Ook een bezoek aan getroffen huizen aan de oevers van de Vesder stond op het programma.

BEKIJK - Politici leggen bloemen neer ter nagedachtenis van de slachtoffers en houden een minuut stilte:

Videospeler inladen...

Nieuw plan voor noodsituaties

In de marge van het bezoek aan Chaudfontaine heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden haar plan van aanpak van nood- en crisissituaties voorgesteld. Daarin legt ze een bijzondere focus op herstel.

"Herstel is een belangrijk nieuw element in ons crisismanagement. Dat moet niet langer worden gezien als een terugkeer naar de normale gang van zaken, maar eerder als een kans om beter op te bouwen en zo alle spelers weerbaarder te maken tegen toekomstige crises. Op die manier zullen de impact en de schade tijdens noodsituaties veel minder groot zijn", verklaarde Verlinden vanochtend.

BEKIJK - Minister Verlinden legt uit wat de opzet is van de nieuwe aanpak:

Videospeler inladen...

Met het plan, dat Verlinden nog moet voorleggen aan de regering, wil ze het crisisbeheer in ons land professioneler maken, met input van de expertencommissie. Ook moet er op nationaal niveau een inventaris komen van alle beschikbare middelen, zodat die door verschillende departementen ingezet kunnen worden.

"We weten dat er andere crises zullen komen. Ik zal de partners van de regering vragen om mijn plan te steunen zodat we de noodplanning en het crisisbeheer in ons land kunnen versterken, de hulp kunnen bieden die onze mensen nodig hebben en de nodige bijdrage kunnen leveren om onze medeburgers en onze samenleving weerbaarder te maken", besluit minister Verlinden.

Meest gelezen