Van ceviche met zeebaars tot shakshuka: ontdek de Midden-Oosterse keuken deze week in 5 zomerse recepten
Wie aan Midden-Oosterse gerechten denkt, komt automatisch uit bij de intussen ingeburgerde pita- en falafelzaken, maar de échte Israëlische keuken zet veel meer in op smaak en beleving. Deze week tonen Tom Sas en Lori Dardikman van het Antwerpse restaurant Boker Tov én het gelijknamige kookboek hoe je die keuken in 5 recepten op je bord tovert deze zomer.
Maandag: shakshuka
Bereidingstijd: 1u20 minuten
Voor 4 personen
Ingrediënten
4 eieren
2 witte uien
6 tenen knoflook
100 ml zonnebloemolie
2 tl harissa
1 el ras el hanout
2 el gerookt paprikapoeder
zout
zwarte peper
1 kg tomaten
2 el milde biber salcasi (Turkse paprikapasta)
2 gele paprika’s
2 rode paprika’s
2 rode chilipepers
Zo maak je het
Snipper de uien en rasp de knoflook. Stoof ze in de olie in een diepe pan die in de oven kan. Kruid met de harissa, de ras el hanout, het paprikapoeder, peper en zout. Laat 1 minuut meestoven. Snijd de tomaten in kwarten en doe ze samen met de biber salcasi bij het mengsel. Laat 1 uur op een zacht vuur sudderen.
Verwarm de oven voor op 240 °C. Leg de paprika’s en de chilipepers op een bakplaat en zet ze in de oven tot de schil donker kleurt (dat kan ook op de barbecue). Haal ze uit de oven en laat ze onder deksel afkoelen. Pel ze. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd het vruchtvlees in stukken en doe ze bij de tomatensaus.
Laat nog eens 1 uur op een zacht vuur sudderen tot de saus ingedikt en vol van smaak is.
Maak kuiltjes in de saus. Breek in elk kuiltje een ei en zet de pan ongeveer 10 minuten (of tot het eiwit gestold is) in de oven.
Serveer de shakshuka met flatbread (p. 62), tahini (p. 47), groene kruiden en gepekelde groenten.
TIP. De saus voor shakshuka heeft een paar uur op het vuur nodig om een warme, volle structuur te krijgen. Het smaakt dus nog beter als je het een dag op voorhand maakt.
Dinsdag: ceviche met zeebaars met sumak en pul biber
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten (+ 4 uur de leche de tigre laten trekken)
Ingrediënten
500 g zeebaarsfilet zonder vel
1 rode ui
1 rode chilipeper
1 zure appel (vb. Granny Smith)
2 kleine Turkse komkommers
1 rijpe avocado
2 limoenen
vissaus
fleur de sel
olijfolie
½ bos koriander
12 g sumak
200 ml leche de tigre
Voor leche de tigre
4 sjalotten
4 tenen knoflook
100 g verse gember
5 stengels citroengras
1 l krachtige groentebouillon
100 ml sushiazijn
100 ml citroensap
100 ml vissaus van de beste kwaliteit
5 kaffirlimoenblaadjes
een handvol munt en koriander
1 el Pul Biber (chilivlokken uit Aleppo)
Zo maak je het
Maak eerst de leche de tigre. Snijd de sjalotten grof. Rasp de knoflook en de gember. Kneus het citroengras en snijd de binnenkant fijn. Doe de sjalotten, de knoflook, de gember, het citroengras, de bouillon, de azijn, het citroensap, de vissaus, de kaffirlimoenblaadjes, de munt, de koriander en de Pul Biber in een grote kom en mix kort.
Laat minstens 4 uur trekken. Giet door een fijne zeef. De smaak moet ziltig en spicy zijn. Voeg eventueel extra citroensap, sojasaus of chilipeper toe. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
Snijd de zeebaars in heel fijne plakjes. Pel de ui en snijd hem in fijne reepjes. Snijd de chilipeper in fijne reepjes en de appel, de komkommer en de avocado in blokjes.
Pers de limoenen. Leg de plakjes zeebaars in een schaal. Marineer ze kort in limoensap, vissaus, olijfolie en fleur de sel. Meng de blokjes appel met de komkommer en de avocado.
Lepel wat over de zeebaars. Leg er wat rode ui en enkele takjes koriander bij. Werk af met de ijskoude leche de tigre.
TIP. Maak de leche de tigre al een dag op voorhand om tijd te besparen.
Woensdag: hummus met salade van ei en tomaat
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten (+ 1 dag voorbereiding)
Ingrediënten
2 eieren
een scheut natuurazijn
400 g hummus (recept p. 52)
120 g kerstomaten
olijfolie
het sap van 1 citroen
peper
zout
½ bos bladpeterselie
Voor de hummus
200 g gedroogde kikkererwten
1 tl sodabicarbonaat
2 tenen knoflook
10 g zout
4 g citroenpeper
30 g citroensap
260 ml ijskoud water
1 tl komijnzaad
275 g tahinipasta
1 g citroenzuur
Zo maak je het
Week de kikkererwten 24 uur in een grote hoeveelheid koud water. Giet het water weg en kook de kikkererwten ongeveer 5 uur in een grote pot water met sodabicarbonaat. Giet af en laat volledig afkoelen.
Mix 450 gram gekookte kikkererwten met de gepelde knoflook, het zout, de citroenpeper, het citroensap, het ijskoude water, het komijnzaad, de tahin en het citroenzuur tot een gladde, fijne hummus.
Leg de eieren in een kookpot met water en een scheut natuurazijn. Zet ze op een hoog vuur. Breng het water aan de kook en laat 5 minuten koken. Leg in ijskoud water en pel.
Verdeel de hummus over de borden. Breek het ei in tweeën en leg een helft op elk bord. Halveer de kerstomaten en meng ze met olijfolie en citroensap. Kruid met peper en zout. Leg de kerstomaten bij het ei.
Werk af met grof gehakte bladpeterselie en een scheutje olijfolie.
TIP. Als je tijdens het weekend al een voorraad hummus maakt, dan kan je de hele week makkelijk verder.
Donderdag: Malabi
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten (+ 4 uur opstijftijd)
Ingrediënten
1 l volle melk
80 g suiker
70 g maizena
2 tl rozenwater
1 granaatappel
40 g pistachenoten
2 tl gedroogde rozenblaadjes
Zo maak je het
Verwarm 900 ml melk met de suiker in een pan met dikke bodem.
Los de maizena op in de rest van de melk. Doe ze bij de melk met suiker en laat 3 minuten koken op een zacht vuur onder voortdurend roeren. Voeg er het rozenwater aan toe en verdeel over kommetjes. Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Haal de pitten uit de granaatappel. Werk de malabi af met granaatappelpitjes, pistachenoten en rozenblaadjes.
TIP. Een verfrissend dessert voor op een zomerse dag.
Vrijdag: salade fattoush
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten
4 kleine Turkse komkommers
100 g kerstomaten
1 bos radijzen
1 rode ui
3 lente-uien
1 granaatappel
een handvol groene kruiden (peterselie, dille, koriander, munt)
1 tl grof zeezout
1 g witte peper
50 g karnemelk
50 g olijfolie
30 g citroensap
20 g wittewijnazijn
5 g sumak
1 teen knoflook
2 Libanese broden of pitabroodjes
Zo maak je het
Snijd de komkommers in blokjes en halveer de kerstomaten. Maak de radijzen schoon en snijd ze in blokjes. Pel de uien en snijd ze in dunne reepjes.
Snijd de lente-uien grof. Klop de pitten uit de granaatappel met een houten lepel. Meng alles door elkaar en doe er de gesnipperde kruiden bij. Kruid met zeezout en versgemalen peper.
Meng de karnemelk met de olijfolie, het citroensap, de azijn en de sumak tot vinaigrette. Rasp er de knoflook bij.
Snijd het Libanese brood of de pitabroodjes in stukken en laat ze drogen in de oven op 160 °C. Breek ze in kleinere stukken. Schep de crackers door de salade.
TIP. Serveer deze als sidedish bij de typisch Belgische barbecue.
Vind meer Midden-Oosterse recepten in Boker Tov - een culinaire lovestory uit Tel Aviv - Tom Sas & Lori Dardikman, Uitgeverij Lannoo
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
Wie het aangename aan het nuttige wil koppelen bij het kiezen van een tweewieler, gaat voor een elektrisch exemplaar en raakt zo in één beweging ook razendsnel op zijn bestemming. Maar let op: de markt van de e-bikes evolueert continu en je zwemt in de keuzemogelijkheden. Waar moet je zoal op letten? HLN Shop haalt vijf aandachtspunten aan. -
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit
-
Mijnenergie
EnergyVision introduceert gratis zonnepanelen met goedkoper stroomcontract: een interessante formule?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?