Grote bosbrand op La Palma.© rr

OPROEP. Grote bosbrand op La Palma, ben of ken jij iemand die op het eiland verblijft?

Wegens een bosbrand op het Canarische eiland La Palma zijn zeker 2.500 personen uit hun huis geëvacueerd. Het vuur was zaterdagochtend ontstaan in de buurt van de gemeente Puntagorda, in het noordwesten van het eiland. Vanwege de grote droogte en de hevige wind breidden de vlammen zich snel uit, zei burgemeester Vicente Rodríguez op openbare omroep RTVE.

gjs

“Het vuur verspreidt zich heel snel”, verklaarde ook de president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, later. Volgens hem ging 4.500 hectare al in vlammen op. Hij wees naar een samenloop van omstandigheden: “de wind, het klimaat, de hittegolf die we ondergaan, al die elementen kwamen samen in het bos”.

De brand raakt niet onder controle omdat de wind voortdurend van richting verandert. Zowat 300 brandweerlui zijn ingezet om het vuur te bestrijden.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Net als in het zuiden van Europa is het in Afrika, waarvan het eiland westelijk ligt, bijzonder warm op dit moment. Er is een hittegolf aan de gang, met temperaturen van meer dan 40 graden. In Puntagorda liep de temperatuur op tot 40,3 graden.

Het meest westelijke Canarische eiland was in 2021 maandenlang in het nieuws toen uit de vulkaan Tajogaite grote hoeveelheden lava stroomden, die als een roodgloeiende rivier naar de zee vloeide. Zeker 7.000 personen moesten toen vluchten voor de lava. Huizen, bananenplantages en wijngaarden werden begraven onder meters lava.

Ben of ken jij iemand die op het eiland verblijft en de bosbranden van dichtbij meemaakt? Laat het ons hieronder weten.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer