© Bart Borgerhoff

HERBELEEF. De 44ste editie van de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder

Zaterdag vond in Stadion De Veen in Heusden-Zolder de 44ste editie van de KBC Nacht plaats. Lees hier alles wat er gebeurde nog eens na.

Arno Schepers

    hbvl.be
    hbvl.be
    Grootste slotconclusie van een sfeervolle 44ste De Nacht is dat de 1500meter-atleten Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen hun koffers mogen pakken richting Boedapest voor het wereldkampioenschap, halfweg augustus. Beide atleten doken onder de gevraagde limiet.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Met een winnende tijd van 13.00.69 behaalde de Keniaan Cornelius Kemboi de zege op het afsluitende nummer de 5000meter. De Ier Brian Fay was in een nieuw Iers record én de derde Europese tijd van het jaar goed voor de tweede plaats. Enige Belg aan de startlijn Simon Debognies gaf op.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Na de A-reeks van de 5000m volgen nog zes (!) reeksen van deze afstand.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Als afsluiter van het hoofdprogramma is momenteel de 5000 meter bezig, met Belgen Simon Debognies en John Heymans aan zet.
    hbvl.be
    hbvl.be
    De 400m horden bij de vrouwen, het voorlaatste nummer van De Nacht, leverde voor Zoë Laureys de kwalificatie op voor de Europese jeugdkampioenschappen. De winst ging naar de Nederlandse Cathelijn Peeters in 55.21. De Maasmechelse Eline Claeys holde als zesde over de meet in 59.24. "Neen, ik ben niet echt tevreden", schudde de ATLA-atlete met haar hoofd. "Ik had er meer van verwacht. Ik voelde me goed tijdens de opwarming en was klaar voor een sterke wedstrijd, maar halfweg verloor ik de concentratie. Een sterk slot kon een minder goede tijd niet camoufleren. Op naar het Belgisch kampioenschap van over twee weken om dit mindere resultaat door te spoelen."
    Kato Poelmans
    hbvl.be
    hbvl.be
    Ja hoor, de eerste WK-kwalificaties zijn binnen.
    Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen doken allebei onder de 3.34.20.
    Verheyden klokte op de tweede plaats af op 3.33.77, wat meteen de derde snelste Belgische tijd ooit is.
    Luttele tienden van een seconde zette Vermeulen 3.34.16 neer, wat hem de vierde snelste Belgische tijd deed realiseren.
    Uit de mond van beide atleten klonkt het eensgezind. "De Nacht is magisch. De omstandigheden waren perfect." 
    hbvl.be
    hbvl.be
    Verheyden en Vermeulen lijken op weg naar de WK-limiet met nog één ronde te gaan.
    hbvl.be
    hbvl.be
    De snelste reeks van de 1500m met drie Belgische toppers Ismael Debjani, Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen, die allen strijden voor een WK-limiet, is van start gegaan.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Bij de mannen ging de winst op de baanronde naar Alexander Doom. Zijn winnende tijd van de Belgian Tornado bedroeg 45.39, slechts vier honderdsten van een seconde boven zijn persoonlijk record. De Nederlander Boers eindigde net na Doom, maar dé prestatie kwam van de Brusselaar Florent Mabille. Voor De Nacht stond zijn besttijd op 46.22, maar in Heusden nam Mabille er een stevige hap van af met een halve seconde. Met 45.71 klopt hij nadrukkelijk op de deur van de Belgian Tornados.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Zoals verwacht snelde Bolingo naar de zege op de 400 meter. De felle wind maakte een toptijd moeilijk, waardoor ze finishte in 50.89, zeven tienden boven haar persoonlijk en Belgisch record. In haar zog beleefde Helena Ponette een topmoment want ze scherpte haar persoonlijk record van 51.82 naar 51.79 aan, waardoor ze op de wereldranglijst van de 40ste naar de 35ste plaats stijgt. Wetende dat de top 36 zich plaatst voor het wereldkampioenschap mag Ponette momenteel virtueel haar koffers pakken voor Boedapest.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Het publiek maakt zich klaar voor één van de topaffiches van deze avond: de 400m met Belgisch recordhoudster Cynthia Bolingo.
    hbvl.be
    hbvl.be
    De Australische Hannah Jones sprintte over de hoge horden over een afstand van 100m naar de eerste plaats in 12.81 voor haar Australische landgenote Celeste Mucci. De Belgische Anne Zagré vervolledigde het podium met een tijd van 13.01. Zevenkampster Noor Vidts maakte haar comeback na een vervelende kuitblessure en viel met 13.35 net naast het podium, maar was zeer tevreden met haar prestatie. "Ik ben heel blij met dit resultaat. Maandag kroop ik pas voor het eerst opnieuw in de startblokken. Ik voel de blessure nog een beetje, maar het is vooral nu zaak om rustig verder op te bouwen naar het wereldkampioenschap."
    hbvl.be
    hbvl.be
    Op de 110m horden ging de zege op een natte piste in 13.51 naar de Zweed Max Hrelja. Belg Michael Obasuyi veroverde in 13.72 de derde plaats.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Annelies Nijssen eindigde op de voorlaatste plaats in 2.05.05 en liet na de finish haar tranen de vrije loop. "Neen, het zijn geen bittere tranen. Tranen van opluchting en blijdschap. Vorig jaar stond ik hier nog op krukken toe te kijken. Nu loop ik slechts een seconde boven mijn persoonlijk record (2.04.10). Ik zeg slechts want het is sindsdien een moeilijk jaar geweest. Ik ben regelmatig geblesseerd geweest en het is mentaal niet altijd even makkelijk geweest. Mijn toekomst? Blijven trainen en rekening houden met mijn lichaam opdat ik niet opnieuw in een blessure val."
    hbvl.be
    hbvl.be
    Dubbel feest voor de Ethiopsche loopsters. Tsige Dugumu pakt de zege in 1.59.41 én de WK-limiet. Haar landgenote Tigist Girma dook eveneens onder de twee minuten en mag zich evenzeer opmaken voor het wereldkampioenschap in Boedapest.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Na één ronde sluit Nijssen de rij.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Maar eerst nog een ceremonieel moment. AVT-Heusden voorzitter Marcel Schepers, de founding father van de atletiekaccommodatie Het Veen, wordt in de bloemetjes gezet voor zijn 83ste verjaardag.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Ondertussen valt de regen lichtjes uit de lucht, net voor aanvang van de tweede reeks van de 800m bij de vrouwen. Op dit nummer maakt de Hoeseltse Annelies Nijssen in baan 1 haar opwachting.
    hbvl.be
    hbvl.be
    Na de mannen werken de vrouwen in twee reeksen de 800m af.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer