© if

Man die overleed op fuif werd twee keer overreden door auto: “Niemand zal u iets zeggen. U verdoet uw tijd”

De 50-jarige man die vrijdagnacht stierf nadat een motorbende binnenviel op een boerenfuif in een feesttent in het Waalse Péronnes-lez-Antoing, is niet één maar twéé keer overreden door een auto. Dat is gebleken uit de autopsie. De man, en nog een tweede slachtoffer, worden gelieerd aan het motormilieu.

Redactie
Bron: Eigen berichtgeving

Een groep in het zwart geklede mannen daagde iets voor één uur op aan de feesttent in Péronnes-lez-Antoing, waar op dat moment nog een duizendtal mensen aan het dansen was. Dat feest werd georganiseerd door de ‘Fédération des Jeunes Agriculteurs’ (FJA), de plaatselijke landelijke jeugd van Antoing.

Volgens getuigen waren de mannen allemaal gemaskerd, op één man na. Ze stapten meteen op één man af, die buiten voor de feesttent op de parking stond. Op een video die door een omstaander gemaakt werd, is te zien dat ze hem met een hamer te lijf gaan. “Verschillende mannen hadden een wapen bij”, aldus getuigen. “De hele aanval heeft maar één minuut geduurd. Als bij wonder heeft die man de aanval overleefd.”

Twee keer overreden

Bij hun aftocht met hun auto’s, reden ze op de parking nog een tweede man aan met hun wagen. “Dat gebeurde moedwillig”, zei het parket van Bergen op zaterdagochtend al. Bij de autopsie op het lichaam van de 50-jarige man, is nu gebleken dat hij twéé keer is overreden. “Het slachtoffer is een eerste keer aangereden door de wagen”, zegt het parket.

Hier, op de parking voor de feesttent, werd het slachtoffer tot twee keer toe overreden.© L’Avenir

“Maar het voertuig heeft daarna rechtsomkeer gemaakt, om nog een twééde keer over de man te rijden die daar op dat moment op de grond lag.”

Dat wordt bevestigd door ooggetuigen: “Ze zijn twee of drie keer over het slachtoffer gereden”, vertelden aanwezigen aan de krantengroep Sudpresse. “Daarbij riepen enkele bendeleden “Goed gedaan. Hou je mond, klootzak. Daarna is die auto weggereden, en het slachtoffer is blijven liggen.”

Het parket van Bergen heeft zaterdagochtend een onderzoek geopend wegens moord.

Bandidos MC

De twee slachtoffers waren toevallige aanwezigen, zo zeggen de organisatoren: “We kennen die twee mannen niet”, zegt FJA. “We hadden ze nog nooit gezien. Ze waren geen lid van onze vereniging, en ze stonden niet in voor de veiligheid.”

Het feestweekend begon met de fuif van vrijdag, maar zaterdag en zondag stonden er nog andere zaken op het programma. Op bevel van de politie heeft FJA het evenement moeten stopzetten.

Volgens gerechtelijke bronnen worden de twee slachtoffers - zowel de man die met een hamer te lijf werd gegaan, als het overleden slachtoffer - gelinkt aan de motorbende Bandidos MC. Het is niet duidelijk of ze volwaardig lid waren van de club, dan wel of ze sympathisanten waren.

De speurders die op jacht zijn naar de daders, kijken in de eerste plaats naar rivaliserende motorbendes. Op zaterdagavond werden verschillende personen verhoord, maar er zijn nog geen verdachten aangehouden.