"Bekerchaos" op Gentse Feesten zorgt hier en daar voor frustratie bij bezoekers

Sommige bezoekers van de Gentse Feesten klagen over het ingewikkeld bekersysteem. Dit jaar werken alle pleinen met verschillende herbruikbare bekers. Er zijn minstens 9 types in omloop, en de horecazaken werken met nog andere modellen.

"Men vreest dat er "bekerchaos" gaat ontstaan onder de bezoekers", vertelt journalist Dominique De Graaf. "Zo'n 300.000 bekers zullen er de komende dagen in omloop zijn tijdens de Gentse Feesten, en elk plein werkt met een uniek type herbruikbare beker. Minstens 9 verschillende soorten zijn er."

Bezoekers die hun waarborg terug willen, moeten hun beker telkens inleveren waar ze drankjes besteld hebben. Dat was bij de vorige editie niet het geval, en zorgt nu voor frustratie. "We begrijpen dat dit vervelend is, maar het gaat wennen", stelt pleinorganisator vzw Trefpunt.

Bij vorige edities was er wel een samenwerking tussen verschillende pleinen. Toen werd daar één model herbruikbare beker gebruikt, die aan alle bars van deelnemende organisatoren kon worden ingewisseld. Niet iedereen deed toen overigens mee, er waren ook dan al verschillende bekers in omloop, maar minder dan dit jaar. Deze editie werkt echt elk plein met een eigen aanpak. "Die verandering zorgt hier en daar voor wat chaos. We hebben daar zeker begrip voor", zegt Ine Van Nuffel van Trefpunt vzw. "We denken dat de tijd dit zal oplossen. De bezoekers - en ook wij - moeten wennen aan het systeem."

BEKIJK - Hoe reageren de Gentse Feesten-gangers op de vele soorten bekers?

Videospeler inladen...

Verwarring

Gevolg: Aan verschillende bars stonden gisteren lange rijen mensen die hun herbruikbare bekers wilden inwisselen. Mensen die verkeerde bekers willen inleveren op de verkeerde plek, en mensen die misbaar maken over de aanpak van de Feesten: ze zorgen voor oponthoud. 

“Bezoekers zeuren tegen ons, ze begrijpen wel dat wij dit niet beslist hebben, maar echt fijn is het niet", vertelt een barmedewerker. "We krijgen er echt heel veel vragen over en ik vind het eerlijk gezegd ook zelf een beetje ingewikkeld." 

Duidelijker afficheren

“Ik heb daarnet drie drankjes gekocht en ben 12 euro kwijt, door de waarborg. Die wil ik zeker betalen, daar heb ik geen probleem mee”, vertelt een bezoeker. “Maar toen ik mijn bekers wilde inleveren, wist ik helemaal niet waar ik heen moest. Dat moet duidelijk aangegeven worden, en ook dat er verschillende modellen gebruikt worden. Want, ik kan mij voorstellen dat niet iedereen dat weet.”

Andere Gentse Feesten-gangers zien er minder problemen in. Een jonge vader laat zijn dochter de lege bekers dragen. “We brengen ze terug naar waar ze vandaan komen, ik vind dat een heel helder systeem. En vorig jaar was het op veel plaatsen ook al zo. Het is nooit zo geweest dat één beker overal gebruikt kon worden.”

Herbruikbare bekers op de Gentse Feesten.

Niet overal gedoe

De bekers zorgen vooral in de open feestenzones voor wat frustratie, het gaat dan onder meer over de pleinen Baudelo, Sint-Jacobs en Vlasmarkt. Bezoekers komen en gaan daar vaker. Bij andere pleinen komen ze mogelijk iets gerichter voor bepaalde optredens, of blijven ze een hele avond hangen. “Wij hebben veel minder last van mensen die klagen over het bekersysteem”, zegt Ivan Saerens van het Sint-Baafsplein.

Ook Tineke De Rijck van de Korenmarkt en Dirk Schockaert van het Luisterplein merken weinig problemen op. “Voor ons als kleinere organisator is het nu zelfs makkelijker, we hebben onze eigen beker. Vroeger moesten we ook alle andere bekers mee verwerken.”

Waarborg

Vooral de waarborg zorgt voor irritatie, want wie zijn beker niet kan terugbrengen is telkens een euro kwijt. De productiekost van zo’n beker ligt in feite lager. “Als iedereen het doet zoals het moet, kunnen we op termijn de waarborg gewoon afschaffen. Dat is de allerbeste oplossing. Vroeger, toen we nog met glazen werkten, gebruikten we geen waarborg. Dat liep prima”, zegt Van Nuffel. “Daar willen we opnieuw naartoe. De Gentse Feesten zijn nu eenmaal een complex festival met heel veel verschillende organisatoren. Dit zijn de groeipijnen, maar ik ben er zeker van dat dit overgaat.”

De stad wil voorlopig niet ingaan op het gedoe rond de bekers.

Meest gelezen