Zo maak je een vuile kookplaat op een makkelijke manier écht proper: “Als je dit doet, glimt alles weer als nieuw”
Steeds meer keukens hebben een inductie- of elektrische kookplaat in plaats van een gasfornuis. “Ik vind het er prachtig uitzien”, vertelt schoonmaakexpert Marja Middeldorp. “En bovendien is het veel makkelijker schoon te maken dan die gaspitten.” Maar hoé krijg je die dan zo makkelijk proper volgens de experte?
Dagelijks schoonmaken
“Als ik heb gemorst tijdens het koken van spaghetti of andere deegwaren, dan zet ik het vermogen van de kookplaat meteen laag. Ik heb altijd een ecologisch keukenpapiertje bij de hand en daarmee haal ik het vuil onmiddellijk weg”, vertelt Marja. “Je moet het zien als je eigen huid die kan verbranden. Dat wil je die kookplaat ook niet aandoen. Door meteen te reageren, heb je al heel veel gewonnen.”
Daarnaast doe je er goed aan om een gewoonte te maken van het schoonmaken. “Neem na het koken meteen even die plaat af. Hoe simpel kan het zijn?” Als de plaat is afgekoeld, maak je een sopje met wat warm water en allesreiniger of afwasmiddel. “Bemerk je eventueel wat krasjes, doe er dan een scheutje azijn bij. Dat gaat vet en kalk tegen. Een goede combinatie voor de inductieplaat.”
Warm de plaat nooit op om te gaan schoonmaken. Dat werkt averechts, daardoor heb je de vlekken juist gekregen.
Hardnekkige vlekken
Heb je een kookplaat met zware ingebrande kalkvlekken? “Dan adviseer ik om een beetje azijn op de afgekoelde kookplaat te doen en daar een kleine hoeveelheid kokend water overheen te gieten. Dat klinkt tegenstrijdig, maar het is de bedoeling dat de kalk van bovenaf wordt losgeweekt”, zegt Marja. Gebruik geen schuursponsjes. “Zo maak je krassen en die krijg je niet meer weg.”
Krijg je te maken met flink aangekoekte etensresten, dan doet cola wonderen. Een beetje cola, wat heet water en in veel gevallen week je het vuil zo los, aldus Marja. “Maar let op, warm de plaat nooit op vooraleer ze te gaan schoonmaken. Dat werkt averechts, daardoor heb je de vlekken juist gekregen.”
Hoe ontstaan de vlekken op de kookplaat?
Want hoe ontstaan die hardnekkige vlekken op de kookplaat? Marja heeft een verklaring. “Als je een klein pannetje op een te grote warmtebron neerzet, dan gaat het overkoken. Dan verdampt het water, maar de kalk blijft over. Dat brandt in op de plaat”, aldus Marja. “Als je water opzet, blijf er dan bij. En draai het vermogen meteen lager zodra het kookt. Dat scheelt ook nog eens energie.”
Controleer of de onderkant van je pannen schoon is, en schuif de pannen niet over de plaat.
Een druppeltje olie bij het kokende water bederft de pret of smaak niet, maar voorkomt wel gespetter. Marja heeft zelf ook een ‘antispatdeksel’ aangeschaft. Een deksel met gaatjes, zodat er wel damp vrij kan komen. “Als ik dit bij het maken van de jus er weer vanaf haal, heb ik een licht pruttelend sausje zonder dat het spettert. Ontzettend handig.”
Controleer ook of de onderkant van je pannen schoon is en schuif er niet mee over de plaat. “Dan maak je krassen. Daar gaat vuil in zitten, en dan krijg je uiteindelijk een lelijke, doffe plaat, waar die normaal hoogglanzend hoort te zijn.” Zonde dus. Voorkom die krassen en onthoud: “Bij een kookplaat zonder krassen is het een kwestie van even opwrijven met een droge doek en wat schoonmaakmiddel en hij glimt weer als nieuw.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
-
Vuil computerscherm of toetsenbord? Met deze trucs krijg je ze weer kraaknet
-
Vetvlekken op de terrastegels, hars op je tuinbank en slakkensporen in de keuken: zo kom je er vanaf
Vetvlekken op de terrastegels of zwarte strepen op de douchewand: wekelijks wordt schoonmaakexpert Marja Middeldorp gemaild met prangende schoonmaakkwesties van lezers. Vandaag beantwoordt ze er vier, waaronder eentje over slakkensporen in huis. -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord