FOD Volksgezondheid wijzigt voorlopig advies rond aspartaam niet

© Getty Images via AFP

De federale overheidsdienst Volksgezondheid wijzigt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam niet. De kunstmatige zoetstof die in heel wat lightfrisdranken zit, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) “mogelijk kankerverwekkend”.

mtm
Bron: BELGA

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de WHO boog zich recent over de mate waarin aspartaam een gevaar kan zijn. Experts concludeerden dat de zoetstof “mogelijk kankerverwekkend is voor de mens”, waarmee de stof wordt ingedeeld in groep 2B. De dagelijkse dosis die als zonder risico wordt beschouwd, blijft echter ongewijzigd. Die ADI blijft vastgelegd op 40 mg/kg lichaamsgewicht per dag.

De FOD Volksgezondheid wijst erop dat de indeling door de WHO een indicatie geeft dat een stof mogelijk kankerverwekkend is.  “Dit zegt dus niets over het risico om kanker te ontwikkelen bij een bepaald blootstellingsniveau”, zegt een woordvoerster van de overheidsdienst.

De WHO-voedselveiligheidsorganisatie JECFA kijkt wel naar het risico om kanker te ontwikkelen bij bepaalde blootstellingsniveaus, en concludeerde dat het bewijs niet overtuigend is. “Bovendien concludeert JECFA dat aspartaam niet genotoxisch is en er geen plausibel mechanisme is gevonden dat zou duiden op de mogelijkheid om kanker te veroorzaken”, aldus nog de FOD-woordvoerster

14 blikjes

Voor JECFA is er dan ook geen reden om de aanvaardbare dagelijkse inname van 40 mg aspartaam per kilogram lichaamsgewicht per dag te wijzigen. “De consumptie van aspartaam binnen deze limiet wordt dus nog steeds als veilig beschouwd”, klinkt het bij de FOD Volksgezondheid. Een volwassene van 70 kilogram zou dus per dag 14 blikjes light frisdrank met 200 mg aspartaam mogen consumeren zonder dat de ADI overschreden wordt, ervan uitgaande dat er geen inname is via andere bronnen.

Ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) doet onderzoek naar aspartaam. Het is nog niet duidelijk wanneer precies de resultaten van deze Europese beoordeling gepubliceerd zullen worden.

“Was en blijft veilig”

De Belgische voedingsindustrie benadrukt eveneens dat het huidig gebruik van aspartaam veilig is. “Het huidig gebruik van aspartaam was en blijft dus veilig”, concludeert Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, op basis van de evaluatie door ECFA. Fevia zal de voedingsbedrijven in ons land daarover informeren.

Het gebruik door aspartaam of andere zoetstoffen is door een Europese verordening toegelaten in een ganse reeks van voedingsmiddelen. Het gaat om dranken maar bijvoorbeeld ook om desserts, consumptie-ijs, snoepgoed, zuivelproducten, groenten- en fruitbereidingen, kauwgom, banketbakkerswaren en tafelzoetstoffen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen