Foto ter illustratie. Lianne (54) voelde zich niet goed, maar dat ze een hartinfarct kreeg, kwam nooit in haar op.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. Lianne (54) voelde zich niet goed, maar dat ze een hartinfarct kreeg, kwam nooit in haar op.

Lianne (54) kreeg ongemerkt meerdere hartinfarcten: “Ik had wel dood kunnen neervallen op straat”

Lianne (54) voelde zich niet goed. Toch ging ze de deur uit voor een verjaardagsfeestje. Ze negeerde twee dagen lang alle signalen van een hartinfarct, simpelweg omdat ze niet geloofde dat er iets ernstigs aan de hand kon zijn: “Ik heb weer last van reumatische klachten, dacht ik. Ongelofelijk dat ik alle voorsignalen van een hartinfarct heb gemist.”

  1. EXCLUSIEF. Belgische wetenschappers ontdekken schadelijke roetdeeltjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrijke delen van ons brein”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Belgische wetenschap­pers ontdekken schadelij­ke roetdeel­tjes in hersenen: “Ze stapelen zich op in belangrij­ke delen van ons brein”

    Elke dag ademen we schadelijke roetdeeltjes in door luchtvervuiling. Dat ze in ons lichaam terechtkomen, wisten wetenschappers al. Maar Belgische onderzoekers aan de UHasselt hebben nu ontdekt dat ze niet alleen tot in onze hersenen raken, ze verzámelen zich daar ook in bepaalde delen. Om welke delen van ons brein gaat het? Wat zijn de gevolgen? En kan je er iets tegen doen? HLN-wetenschapsjournalist Martijn Peters vroeg het aan wetenschapper Kenneth Vanbrabant.
  2. Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
    PREMIUM

    Annelies heeft vorm van ontste­kings­reu­ma en is pijnvrij dankzij plantaardi­ge voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?

    Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing?