© BELGA

Wout van Aert legt zich neer bij tweede plaats in de Tour: “Ik ben heel blij, er zat niet meer in”

Andermaal geen etappezege voor Wout van Aert in deze Tour. In een opnieuw zware Alpenrit moest hij enkel zijn voornaamgenoot Wout Poels voor zich dulden. “Hij was veel te snel”, klonk het bij Van Aert.

Jens Heylen

LEES OOK. IJzersterke Wout van Aert kleurt loodzware bergetappe, maar moet ritzege aan ervaren Wout Poels laten

“Ik ben eigenlijk wel heel blij”, opende een allesbehalve terneergeslagen Van Aert voor de camera’s van Sporza. “Er zat ook niet meer in. Er zijn ook nog anderen die 20 kg minder wegen en toch nog achter ons bleven”, doelde Van Aert op het gewichtsverschil tussen hem en Poels.

“Ik heb er wel in geloofd maar op de laatste klim spreken de benen en ik denk dat ik het tot dan eigenlijk goed heb aangepakt. Ik heb de kansen gegrepen om met voorsprong aan slotklim te beginnen, alleen was er eentje een heel stuk beter. Poels was veel te snel. Bovendien was het een dusdanig lange slotklim waarin ik wist dat ik mezelf niet mocht opblazen. Ik heb ervoor gekozen om nadien mijn eigen tempo te rijden. Ik was aan het hopen dat ik bij het begin van de slotklim de sterkste was maar toen bleek dat hij wegreed, dan wilde ik niet opgeven en dat heb ik ook niet gedaan. Vandaag kon je wel zien dat ik de moraal nog heb. Ik heb er nog nooit last van gehad om de moed niet laat zakken”, toonde Van Aert zich nog steeds strijdvaardig.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tiesj Benoot: “Wout is op zijn waarde geklopt”

Ploegmaat Tiesj Benoot zat in met Van Aert. “Het is spijtig hè”. Ik denk dat wout op zijn waarde geklopt is. In een groep van 35 is het wel straf dat wout tweede wordt, zeker met zijn gewichtsklasse. Mentaal voor ons en jonas een opsteker. Ik voelde me goed, bij de slotklim hing ik er nog aan, het is al even geleden dat ik me nog zo goed gevoeld heb. Nu twee rustigere dagen voor mij. Woensdag zal een ritje worden dat ik van die zwaartekracht nog niet gedaan heb

Jonas Vingegaard: “Het was een gelijkspel vandaag”

“Het was een gelijkspel vandaag. Niemand is erin geslaagd om tijd terug te nemen”, analyseerde Vingegaard achteraf. “Het was een mooie dag, maar lastig met de zware val waarbij drie ploegmaats tegen de grond smakten.”

“Ik ga me nu concentreren op wat ik moet doen en mijn best doen om zo snel mogelijk te rijden”, blikte de Scandinaviër vooruit op de tijdrit van dinsdag, daags na de tweede rustdag. “Ik ga veel rust nemen en tijd doorbrengen met mijn familie, die op bezoek komt.”

Wout Poels: “In the Netherlands we say Wout van Aert is ‘no pannenkoek’”

Ritwinnaar Wout Poels was blij dat hij zijn naamgenoot achter zich kon houden. “In the Netherlands we say Wout van Aert is ‘no pannenkoek’”, lachte hij. “Ik heb hier altijd van gedroomd en dat na alles wat er is gebeurd in de afgelopen vier weken”, refereerde hij aan het overlijden van ploeggenoot Gino Mäder na een val in de Ronde van Zwitserland. “Ik voelde me gisteren ook al heel goed en vandaag ook”, zei Poels. “Ik heb slim gereden in de kopgroep en niet op alles gereageerd. Toen Wout van Aert ging dacht ik, ik moet mee, dit is mijn ticket naar de slotklim.” Daar demarreerde Poels bij de Belg op het steile deel. “Ik wist dat ik hem op het steile stuk eraf moest rijden, anders krijg ik hem er niet meer vanaf. Toch mooi om zo’n renner eraf te rijden.”

Poels gaf toe dat dit een jongensdroom was, nadat hij in 2016 al de klassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam had geschreven. „Als jonge renner droom je van de Tour. Vroeger kwam ik toevallig met mijn ouders bij de Tour uit en heb ik nog zo’n petje opgevangen. Nu doe ik zelf mee, voor de tiende keer alweer, en win je een rit. Ik heb een monument gewonnen en nu een Tourrit. Mooier kan niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen