© Getty Images, JVDP

Niet alleen de kleintjes frauderen: ook NV Tony Goetz veroordeeld voor witwas

Fraude en witwas in de juwelensector zijn niet het monopolie van de kleinere, obscure handelaars. Ook een van de bekendste namen uit de wijk werd ervoor veroordeeld. Bij de NV Tony Goetz gingen gigantische sommen cash over de toonbank, maar niet in de boekhouding.

Sam Reyntjens

Welkom in de witwasmachine van Antwerpen

De Antwerpse haven is al enkele jaren het epicentrum van cocaïnesmokkel in Europa. De drugskartels pompen jaarlijks honderden tonnen coke door Antwerpen, goed voor een miljardenomzet in harde cash. Maar hoe belandt die enorme berg drugsgeld bij de gangsterbazen in Zuid-Amerika, Marokko of Dubai? Gazet Van Antwerpen ging in de Antwerpse diamantwijk op zoek naar de criminele geldstromen. “Goud is een ideaal product om cash wit te wassen.”

LEES OOK

- RECONSTRUCTIE. Hoe miljoenen aan gestolen goud en juwelen in Antwerpen terechtkwamen

- Waarom helers en witwassers uit hele wereld opduiken in diamantwijk

De NV Tony Goetz & Zonen was decennialang een naam als een klok in het Antwerpse. Op de hoek van de Simonsstraat en de Jacob Jacobsstraat palmde de goudsmelterij een groot gebouw in. Het was een smelterij waarnaar klanten van heinde en verre de weg vonden.

Tony’s zonen Alain en Sylvain hadden een ‘klantvriendelijk’ systeem opgezet waarbij de regels op cashbetalingen dode letter waren. Professionele opkopers konden er voor honderdduizenden euro aan goud en juwelen afgeven en kregen alles contant betaald. Wat op papier gezet werd, splitste Goetz op in stukken van 15.000 euro (het maximum destijds) en werd zogezegd aan particulieren betaald.

Het zou de vennootschap en zaakvoerders Alain en Sylvain in 2020 een veroordeling voor witwassen en valsheid in geschrifte opleveren. De rechtbank stelde vast dat in een klein jaar tijd voor 651 miljoen euro aan oude edele metalen cash aangekocht was door Goetz. “80% van alle aankopen.”

Mensen die iets kwamen verkopen, moesten geen vragen beantwoorden en werden niet geregistreerd. Zo kon een man er zonder probleem acht kilo aan ‘dubieus’ (lees: gestolen) goud verpatsen. Die verkoop leidde tot de witwasveroordeling. In april van dit jaar werd de firma in een fiscale zaak nog tot een monsterbelasting van een half miljard euro veroordeeld.

LEES OOK. Diamanthoofdstad Antwerpen telt 260 kleinhandelaars, maar slechts 24 zaken hebben kwaliteitslabel

NV Tony Goetz & Zonen palmde op de hoek van de Simonsstraat en de Jacob Jacobsstraat een groot gebouw in. Links: Alain Goetz.© Belga, pdr

Value Trading

Na de criminele veroordeling verdween de NV Tony Goetz. Vandaag zit op dezelfde plek het omstreden Value Trading van Sam Goetz, kleinzoon van Tony. Die firma bevindt zich al een tijd in het oog van de storm door protesten uit de buurt.

Volgens de buurtbewoners stoot Value Trading immers “ziekmakende dampen” uit en is de raffinaderij zo verantwoordelijk voor een hoog aantal kankergevallen en overlijdens in de buurt. Het bedrijf zelf zegt dat de claims niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en dus niet zwart op wit aantonen dat er een verband is. Value Trading benadrukte al meermaals dat het ondanks de familieband niets met de NV Tony Goetz te maken heeft.

LEES OOK. Buurtbewoners eisen onmiddellijke stopzetting bedrijf Value Trading na analyse bodemstalen: “We trekken aan de alarmbel”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen